Mahmure

Sağlık

Genel Sağlık

Sarımsak yiyin

Sarımsak yiyin

Eskiden sarımsağın enfeksiyonlara karşı etkili olduğu biliniyordu. Son araştırmalarda ise sarımsağın kalp ve dolaşım sistemi için de vazgeçilmez olduğu görüldü.

Sarımsakta sağlığa yararlı birçok kimyasal var ancak bunların en faydalısı, allicin. Ancak allicin aynı zamanda sarımsağa kokusunu veren kimyasal. Oda sıcaklığında saklanan sarımsaktaki allicin etkisini birkaç hafta içinde kaybederken, sarımsak tozu doğru hazırladığında 5 yıl etkisini koruyor. Yani taze sarımsak yerine baharat şeklinde satılan sarımsak tozlarını da tercih edebilirsiniz. Ancak bilimadamlarının tüm çabalarına rağmen allicini sarımsaktan ayrı kullanmak mümkün değil. Çünkü bu madde, sarımsaktaki iki kimyasalın ezilip birbirine karışmasıyla ortaya çıkıyor. Peki sarımsak kalp sağlığını nasıl koruyor?

Hayvanlarda yapılan araştırmalarda, deneklere damarların tıkanmasına neden olacak diyet uygulandı. Bunlardan düzenli olarak sarımsak tüketenlerin kalp hastalığı riskinin azaldığı görüldü. Çünkü sarımsak kötü kolesterol LDL'nin seviyesini azaltırken, iyi kolesterol HDL'nin seviyesini artırıyordu. Almanya'da 261 kişide yapılan araştırmada ise 16 hafta sarımsak hapı alanların kolesterollerinin yüzde 22 düştüğü görüldü. Sarımsak alan gruptakilerin triglisedrit (yağ oranı) oranlarının da yüzde 17 azaldığı tespit edildi.

Aspirin'e benziyor

Sarımsağın Aspirin'inkine benzer bir etkisi de var. Kanın pıhtılaşıp damarları tıkamasını önleyen bu etkiye fibrinolisis adı veriliyor. Bir araştırmada, deneklerin sarımsak yedikten yalnızca birkaç saat sonra fibrinolisis oranlarının yüzde 70 arttığı görüldü.
771
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.