GeriKadın Sağlığı Sağlıklı beslenmenin püf noktaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sağlıklı beslenmenin püf noktaları

"Dünya sağlık örgütünün belirlediği standartlar herkes tarafından kolayca uygulanabilir, sağlıklı beslenmenin püf noktaları..."

Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Hizmetleri Genel Müdürlüğünden Beslenme Uzmanı Şeniz Ilgaz, sağlıklı beslenmek için Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği standartların herkes tarafından rahatça uygulanabileceğini bildirdi.DSÖ'nün belirlediği standartların sağlıklı beslenmenin temel noktalarını içeren küçük bir rehber niteliğinde olduğunu söyleyen Şeniz Ilgaz, standartları şöyle açıkladı:"-Besleyici bir diyet; hayvansal kaynaklı besinler yerine temel olarak çeşitli bitkisel kaynaklı besinlerden oluşmalı.-Günde bir kaç kez; tahıl grubu besinler(ekmek, makarna, pirinç, patates) tüketilmeli.-Günde bir kaç kez; bölgesel olarak bulunabilen çeşitli taze sebze ve meyve tüketilmeli.-Vücut ağırlığı, tercihen her gün yapılan orta düzeyde fiziksel aktivite ile birlikte önerilen sınırlar içinde tutulmalı. -Diyetle yağ alımı kontrol edilmeli(diyette yağdan gelen enerjinin oranı yüzde 30'u geçmemeli) ve doymuş yağlar yerine doymamış yağlar tercih edilmeli doymuş yağlar; tereyağ, kuyruk yağı, doymamış yağlar; ayçiçek, mısırözü, soya, fındık, zeytinyağıdır.-Yağlı kırmızı etler ve kırmızı et ürünleri yerine kurubaklagiller, balık, tavuk ve yağsız etler tercih edilmeli.-Süt ve süt ürünleri kullanılmalı. Ancak bunlar az yağlı ve az tuzlu olmalı.-Seçilen besinler düşük şekerli olmalı, basit karbonhidratlar ya da basit şekerler (çay şekeri) yerine kompleks karbonhidratlar (tahıllar, baklagiller) yeğlenmeli, şekerli içecekler ve tatlıların tüketim sıklığı sınırlandırılmalı.-Az tuzlu diyet tercih edilmeli. Günlük toplam tuz tüketimi bir tatlı kaşığını geçmemeli, tuz çok fazla alınmamalı.

False