GeriKadın Sağlığı Saat Uygulaması Bedenimizi Nasıl Etkiledi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Saat Uygulaması Bedenimizi Nasıl Etkiledi?

Saat Uygulaması Bedenimizi Nasıl Etkiledi?

"İnsan vücudu doğadaki değişimlere kendini uyarlamak için çok hassas, şaşmaz bir iç saate sahip. Üstelik bu iç saat birçok hücrede var!"

Bu saatin düzeniyse güneş ışığının göz dibinden beyne ulaşmasıyla sağlanıyor. Kan basıncımızdan vücut ısımıza, barsak hareketimize, beyin fonksiyonlarına, uyku düzenimize kadar birçok otomatik fonksiyonumuz bu sayede hassas bir şekilde sürdürülüyor.Saat Uygulaması Bedenimizi Nasıl Etkilediİstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü Dr. Özgür Şamilgil; uyanmamızın günışığının beyne ulaşmasıyla uyku hormonunun (Melatonin) azalmasına bağlı olduğundan hareketle, 1 saatlik farklılığın bile tüm sistemlerimizi olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor. Uyanma saatimizdeki 10-15 dakikalık farklılıkların bile önemli olduğu 40 dakikadan fazla farklılıkların ise beyin ve kalp üzerine çok olumsuz etkileri olduğunu gösteriyor.

Saat uygulamasının kalbe etkileri

Saat farklılığını vücudumuz bir stres olarak algıladığından buna uyum sağlamakta zorlanıyor, artan bazı hormonlara bağlı olarak kan basıncı artışı, kalp ritm bozukluğu ve kalp krizi riskimiz artabiliyor. Saat Uygulaması Bedenimizi Nasıl EtkilediKış saati uygulamasının biyoritmi bozduğu ve bunun ölüme neden olur mu?

Yaz-kış saati ayarlaması nedeniyle ilk 1 hafta, kalp krizi oranlarında yüzde 4 artış olduğunu, dikkatsizliğe bağlı trafik kazalarının yüzde 6 arttığımı bunun ölümlere neden olabildiğini gösteriyor. Öğrencilerin sınav başarı oranında düşüşler olduğunu gösteren çalışmalar da var. Mutluluk hormonu üretimindeki aksaklığa bağlı depresyon ve intihar girişimlerinde de artış olabiliyor.Saat Uygulaması Bedenimizi Nasıl EtkilediUyum için ne yapmalıyız?

* Bioritmin kış saatine daha kolay uyum sağlayabilmesi için birkaç gün önceden 10-15 dk kadar daha geç yatın.
* Sabah da 10-15 dk geç kalkmaya başlayın.
* Sabahları günışığı altında güneş gözlüğü takmadan yürüyüş yapın.
* Sabah güneşi ile uyanabilmek için perdenizi aralık tutun…Saat Uygulaması Bedenimizi Nasıl Etkiledi

False