GeriKadın Sağlığı Oruçla sağlıklı kilo verin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Oruçla sağlıklı kilo verin

"Ramazanda kilo vermek yerine yanlış beslenme alışkanlığı nedeniyle birçok kişininin kilo aldığını söyleyen diyetisyen Gülşen Altın, oruç tutanları uyardı. Altın, albenili iftar sofralarından uzak durulmasını, yemeğin yavaş yavaş yenmesini önerdi."

İndigo Restoran'da düzenlenen iftar yemeğinde Park Sima Zayıflama ve Estetik Merkezi Müdürü Gülşen Altın, Diyet ve Beslenme Uzmanı Metin Bodur da katıldı. İftara katılanlara Ramazan ayında beslenmeyle ilgili bilgiler veren Gülşen Altın, hazmı kolay yiyeceklerin tercih edilmesini önerdi. Altın, "Uzun süreli açlıktan sonra süratle yemek yenmesi tokluk hissinin geç uyarılmasına neden oluyor. Bu nedenle vücudumuzda yağlanma artıyor" dedi. Gülşen Altın, ramazan ayında beslenmeyle ilgili şu bilgileri verdi: "Gün boyu su kaybını takviye etmek için mutlaka bir bardak su ve çorba ile iftara başlamak gerekli. Tokluk hissinin oluşması açısından yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek yemek yenmeli, sebze ve et ile ana yemeğe devam edilerek bol yeşil salata ile desteklenmelidir. İftardan sahura kadar bol su içilerek su ihtiyacının karşılanması gerekli. Günlük hayatta nasıl azar azar sık sık beslenmek gerekiyorsa, Ramazan boyunca iftar ve sahur aralıklarında her besin grubundan gıdalar öğünlere bölünerek dengeli tüketilmeli, tatlı tercihi ise sütlü tatlılardan yapılmalıdır. İş performansının düşmemesi, sağlık fizyolojisinin olumsuz yönde etkilenmemesi, bütün günün ihtiyacı olan enerjiye bedenin cevap verebilmesi açısından sahura mutlaka kalkılmalıdır." Özellikle daha önce diyet yaparak kilo verenlerin ramazanda daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.RAMAZAN MÖNÜSÜSahur: 04.30 1 bardak su, 1-2 dilim ekmek, 1-2 dilim arası peynir veya 1 yumurta, 5-6 zeytin, salatalık-domates, meyve veya 1-2 çay kaşığı bal-reçel veya 1 bardak süt ile börek veya ısırgan otlu gözleme veya bir kase çorba ile 1 dilim ekmek ve 1 kase yoğurt, bir bardak su.İftar: 17.30 1 bardak su, 1- 2 adet zeytin veya hurma veya peynir, 1 kase çorba, 1 porsiyon et ve etli sebze yemeği, bol salata, 2-3 dilim ekmek veya pilav veya makarna, 1 bardak su, şekersiz rezene çayı.Ara öğün: 19.30 2 bardak su, 2 meyve ile 1 su bardağı süt-yoğurt veya 1 kase meyve kompostosu ile yatarken süt, haftada 2-3 kez ara öğün yerine sütlü tatlı, 1 bardak su, şekersiz papatya çayı.Ara öğün: 21.00 1 bardak su, az yağlı peynirli 1 ince dilim börek veya dörtte bir ısırgan otlu gözleme, 1 bardak su, şekersiz papatya çayı, 1 bardak su.

False