Sağlık

Ofis Çalışanları Beslenmenizde Bunları Yapmayın!

Ofis Çalışanları Beslenmenizde Bunları Yapmayın!

Tüm gününüzü ofiste geçiriyorsunuz diye hazır gıdalar tüketmek zorunda değilsiniz. Diyetisyen Başak İnsel, ofis çalışanlarının genelde hazır gıdalar tükettiğini söyledi, doğru beslenmenin ipuçlarını verdi.

Gün boyu masa başında çalışmaya bağlı olarak yetersiz fiziksel aktivite, yoğun iş temposu ve stresli yaşam tarzı ofis çalışanlarında sağlığı olumsuz yönde etkileyecek sonuçlar yaşanmasına neden oluyor. Ayrıca modern yaşamın beraberinde getirdiği zamanla yarış; ulaşımı kolay paketli gıdaları, hızlı pişirilen ve tüketilebilen (fast food) besinleri, bunların yanında bol kalorili içecekleri ofis çalışanlarının hayatına soktu.

Kendi bünyesinde çalışanlarına catering hizmeti veren kuruluşlarda iyi planlanmamış ve kalori içeriği fazla olan menülerin tüketilmesi hem sağlık sorunları oluşmasına hem de iş performansının olumsuz yönde etkilemesine sebep oluyor. Bunlarla birlikte ofis çalışanlarında en çok görülen sağlık sorunları; obezite, insülin direnci- diyabet, kolesterol yüksekliği, bel çevresinde yağlanma, hipertansiyon, kas iskelet sistemi hastalıkları, D Vitamini başta olmak üzere diğer vitamin ve mineral eksiklikleri yaşanıyor.

Aşağıdaki söylemlerin 10 tanesinden fazlasına "hayır" cevabı veriyorsanız, hayatınızda düzeltmeniz gereken beslenme ve spor alışkanlıklarınız var demektir:

  • Günlük su tüketimim kilo başına 30 ml’yi (kg*30ml) geçmektedir.
  • Kahvaltısız güne başlamam.
  • Kahvaltıda çoğunlukla poğaça, börek gibi aşırı yağlı ve kalorili tercihler yerine tam tahıllı ekmek ile yapılmış tost, yulaf-meyve karışımları gibi tercihler yaparım.
  • Günde ortalama 5 porsiyon sebze ve meyve tüketirim.
  • Fazla mesai saatleri ile yoğun çalıştığım için günlük 3 ana öğünümü düzenli yapmaya çalışırım.
  • Sık sık atıştırma yapmak yerine düzenli ara öğünler yaparak kan şekerini dengeleyip bir sonraki öğüne kadar açlık mekanizmasını kontrol altına almış olurum.
  • Öğle yemeğinden sonra yorgunluk, uyku hali gibi problemler yaşamam.
  • Öğünlerimin yanına salata ve yoğurdu uygun porsiyonlarda ekleyerek doygunluk sağlamaya çalışırım.
  • Ara öğünler için ofis çekmecemde paketli gıdalar yerine taze-kuru meyve, kuruyemiş bulundururum.
  • Günlük çay ve kahve tüketimim 5 fincanı geçmez.
  • Çay ve kahve tüketimlerimde şeker ve ilave kremalardan uzak dururum.
  • Bitki çaylarını bağışıklık sistemimize olan olumlu etkilerinden dolayı günlük yaşantımda düzenli tüketirim.
  • Ofiste toplantılar veya kutlamalarda sıklıkla tüketilen kurabiye, pasta, şerbetli tatlı gibi boş enerji kaynaklarından çoğunlukla uzak dururum.
  • Öğünlerde yemeklere ilave tuz eklemekten kaçınırım.
  • Baharatların metabolizmayı hızlandırıcı etkisinden faydalanırım.
  • Ayaküstü atıştırma yapmam. Yiyecekleri farkına vararak yavaş yavaş tüketirim.
  • Şekerli ve gazlı içeceklerden uzak dururum.
  • Ofis içerisinde 2 saatten fazla hareketsiz kalmam, mümkün oldukça yerimden kalkıp tur atarak iskelet sistemimi rahatlatırım, asansör yerine merdiven kullanırım.
  • Oturduğum yerde esneme hareketleri yaparım.
  • İş yerine ulaşım sırasında geliş veya dönüş yolunda kendime yürüyüş için imkanlar oluştururum.

Diyetisyen Başak İnsel

 

 

 

 

Yayın tarihi: 27.11.2018
11665
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.