GeriKadın Sağlığı Nemli gıdalar yavaş yavaş öldürüyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Nemli gıdalar yavaş yavaş öldürüyor

"Rutubet nedeniyle hububat, pirinç ve fındık gibi birçok gıdada oluşabilen toksinlerin, vücudun bağışıklık sistemini çökerterek, yavaş yavaş öldürdüğü için etkilerinin fark edilmediği bildirildi."

Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halis Oğuz, bir grup bilim adamı ile küflenmelerin neden olduğu sağlık riskleri hakkında hayvanlar üzerindedeney ve araştırmalar yapıyor. Halen süren araştırmalarla, bilim dünyasında çokça tartışılan gıdaküflenmelerinin neden ve sonuçlarına ilişkin veriler elde ettiklerini anlatan Oğuz, karbonhidrat ve yağ oranı bakımından zengin buğday ile mısır gibi hububatların yanı sıra ayçiçeği, pirinç, fındık ve yer fıstığı gibi ürünlerde yağmurlu hasat dönemi ve nemli ortamlarda muhafaza yapılmasının, sağlık açısından doğurduğu sonuçların çok ciddi olduğunu kaydetti. Bütün bu faktörlerle birlikte depolardaki ani ısı değişiminin de küflenmeyi başlatarak bakterilerin aflotoksin denilen çok zararlı bir zehrin oluşmasına neden olduğunu bildiren Oğuz, 'Daha sonra bu gıdalar mekanik olarak karıştırıldığında, küfün görünen izleri yok oluyor. Ancak, ekmek, makarna, bisküvi ve benzeri mamullere dönüşen gıda ürünlerindeki zehrin, ısı nedeniyle üçte biri etkisiz hale gelse de vücut üzerindeki zararı yavaş yavaş, fakat öldürücü oluyor' dedi.

False