GeriKadın Sağlığı Ne yersen ye asit yapar!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ne yersen ye asit yapar!

"Bazıları ne yaparsa yapsın midesi hep rahatsızdır! Acılı yemekler ve mayalı içkilere bağlanan mide ekşimesi de genetik çıktı..."

Çok sayıda insanın şikâyet ettiği mide ekşimesi, yenilenler kadar genetik faktörlere bağlı. Mide ekşimesi, genelde bol baharatlı ziyafetlerden sonra veya mayalı içki tüketince ortaya çıkıyor. Şimdiye kadar mide ekşimesinin kötü beslenme alışkanlıkları ve sağlığına dikkat etmemekle yakından ilgisi olduğu biliniyordu, ancak bilim adamları genetik faktörlerin de bunda önemli rol oynadığını saptadı. Gelişmiş ülkelerde en sık karşılaşılan sindirim bozukluğu olan mide ekşimesi, midedeki asidin bir bölümünün gırtlağa doğru yükselmesiyle ortaya çıkıyor. Midede olduğu gibi koruyucu bir tabakası olmadığı için gırtlak veya gırtlağa yakın bölgelerde yanma hissi ve ağrı oluyor. Ancak sürekli asite maruzkalangırtlakta kanserortayaçıkabiliyor. Üstelik bu kanser, diğer türlere göre son derece hızlı ilerleyen bir tür.İkizler incelendi Britanya Sandwell Hastanesi'nden bir grup bilim adamı, mide ekşimesinin ne oranda genetik faktörlere bağlı olduğunu saptamak için 2 bin tek yumurta ve çift yumurta ikizini inceledi. Deneklerin yüzde 18'inde mide ekşimesi görüldü. İkizlerden biri mide ekşimesinden şikâyetçi olduğunda, diğerinin de bu hastalıktan mustarip olma oranı, tek yumurta ikizlerinde, çift yumurta ikizlerinden 1.5 kat daha yüksek çıktı. Buradan yola çıkan uzmanlar, mide ekşimesinde genetiğin önemli rol oynadığı sonucuna vardı. Araştırmayı yürüten ekibin başkanı Dr. Nigel Trudgil, "Kimi insanlar ne yaparlarsa yapsınlar mide ekşimesinden kurtulamaz" derken ailesinde mide ekşimesi görülen kişileri, beslenmelerine dikkat etmeleri ve doktora görünmeleri için uyardı.

False