GeriKadın Sağlığı Mide yanması genetik olabilir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mide yanması genetik olabilir

"Mide yanması sadece baharattan kaynaklanmıyor, belki de genlerimizde var. Bilim adamları mide yanması ya da reflü olarak bilinen hastalığın sebebini araştırdı."

Gelişmiş ülkelerin en sık görülen sindirim rahatsızlıklarından biri olan hastalığın düzensiz yaşama ve yanlış beslenmeyle bağlantılı olduğu biliniyordu ancak mide yanmasına yakalanma riskimizi artırmada genlerimizin de önemli bir rol oynadığı tespit edildi.İngiltere'de nüfusun % 20'sinde hastalığın semptomlarının her hafta görüldüğü tahmin ediliyor. Mide yanması, bir miktar mide asidinin mide borusundan yukarı çıkmasıyla oluşuyor.Yemek borusunun mideninki gibi koruyucu iç zarı yok. Bu yüzden aside maruz kaldığında mide yanması dediğimiz yanma hissine ve sancıya neden oluyor.Bu rahatsızlığın en sık görülen semptomunun mide yanması olmasına rağmen, yemek borusu kanserine de yol açabildiği biliniyor.Son 30 yılda, bu tür kanser vakaları diğer kanser türlerinden daha hızlı arttı.Son yapılan araştırmalar 2000 tek ve çift yumurta ikizlerinden elde edilen verilere dayanıyor. Toplamda, katılanların % 18'i mide yanması semptomları gösterdi. Fakat, tek yumurta ikizleri, ikiz kardeşlerinde mide yanması varsa çift yumurta ikizlerine göre 1.5 kat daha büyük bir olasılıkla hastalığa yakalanıyor. Bilinen risk faktörlerini göz önünde bulundurunca, mide yanmasına riskinin % 48'i genlere dayanıyor.West Bromwich Sandwell General Hastanesi'nden araştırmacı Nigel Trudgill bazı kişilerin mideyi yemek borusuna bağlayan kasında yapısal bir zayıflık olduğu için mi, yoksa mide asidinin etkilerine daha açık oldukları için mi hastalığa meyilli olduklarının belli olmadığını söyledi. Trudgill, ikinci seçeneğin daha kuvvetli bir ihtimal olduğunu belirtti.Dr. Trudgill, yanlış beslenme gibi çevre koşullarının önemini vurguladı. "Genetik açıdan eğilimli insanlar ne yaparlarsa yapsınlar mide yanması yaşabilirler" dedi. "Fakat genetik faktörler önemli olsa da, bazı insanlar için çevresel koşullar da eşit derecede önemli." "Aile bireylerinde mide yanması semptomları görülen insanlar, yediklerine daha çok dikkat etmeliler, sonradan kansere dönüşebilir."Digestive Disorders Foundation (Sindirim Sistemi Hastalıkları Kurumu) yetkilisi Dr Martin Sarner, mide yanmasının yapısal bozuklukla bağlantısı olduğu vakalarda, genetik faktörlerin rol oynadığını söyledi. Dr Sarner, "Şüphesiz, mideniz besin ve sıvıyla doluyken yatay pozisyona geçmek semptomları artırır, bu yüzden yemekten hemen sonra yatmak zararlıdır" dedi.

False