GeriKadın Sağlığı Mide şişkinliğinden kurtulmak için...
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mide şişkinliğinden kurtulmak için...

Mide şişkinliğinden kurtulmak için...

"Kendinizi neredeyse patlayacakmış gibi hissettiğinizde rahatlamak için birçok şey yapabilirsiniz."

Midenizdeki doluluk hissini azaltmanın kolay yolları:

Karnınızda şişkinlik hissettiğinizde kemerinizi gevşetmeniz gerekebilir ve daha rahat bir pantolon giyme ihtiyacını hissedebilirsiniz. Bunun nedeni çok fazla yemek yemeniz olmayabilir. Midenizdeki sebebi gastrointestinal (mide ve bağırsak) sisteminizdeki bir eksiklikten kaynaklanır.

Kendinizi neredeyse patlayacakmış gibi hissettiğinizde rahatlamak için birçok şey yapabilirsiniz.
Gaz ve şişkinliğe neden olan etkenlerin ne olduğunu öğrenerek daha kolay önlem alabilirsiniz.
Eğer midenizdeki şişkinliğin sebebinin gaz olduğunu düşünüyorsanız, bu güzel bir tahmin diyebiliriz. Fazla gazınız olması, karnınızı sizi rahatsız edecek derecede dolu hissetmenize neden olabilir. 

Mide şişkinliğinden kurtulmak için...

Midede gaz oluşmasının nedenleri şunlardır:

Hava yutmak:
Yemek yerken, özellikle karbonatlı içecekler içerken, sakız çiğnerken, şeker emerken ve dental tedavide kullanılan aparatları kullanırken hava yutmak.

Sindirilmemiş yemekler:
Bu besinler faydalı bakteriler tarafından parçalanırken gaz dışa çıkar.
En fazla gaza neden olan gıdalar; sindirilmemiş karbonhidratlar, çözülür lifler, yapay tatlandırıcılar ve meyvelerde bulunan şekerler sebzeler, baklagiller ve süt ürünleridir. İnsanların günde 10 ila 25 kez arası gaz çıkarmaları normal kabul edilir. Birçok kişi karnında şişkinlik olmasını midelerindeki fazla gaza bağlar. Aslında gaz, karın şişkinliğinin tek sebebi değildir. Normal miktarda gaz üretirken de midenizde şişkinlik hissedebilirsiniz. 

Midede şişkinlik oluşmasının asıl nedenleri:

Fazla gaz, midede şişkinlik oluşmasının sebeplerinden sadece birisidir. En fazla görülen sebeplerden biri de gastrointestinal (Gİ) fonksiyon bozukluklarıdır. Gİ sistemin çalışmasını bozan bu bozukluklarının çoğunun nedeni bilinmemektedir. Eğer karın şişkinliği gibi Gİ semptomlarınız varsa doktorunuz, Crohn hastalığı veya kanser ihtimaline karşı sizden laboratuvar testleri yaptırmanızı isteyebilir.

Mide şişkinliğinden kurtulmak için...

Eğer testinizin sonuçları normal çıkarsa semptomlarınızın sebebi bir gastrointestinal fonksiyon bozukluğu olabilir ve bu semptomlar için görünür bir sebep bulunmayabilir. Bağırsaklarında fazla gazı olmadığı halde kronik karın şişkinliği problemi yaşayan birisi yine de kendisini rahatsız hissedebilir. Bu tip bir şişkinliği sebebini belirlemek üzere test yapıldığında sorun yaratan bir etkenin ortaya çıkmayabilir. 

Gastrointestinal fonksiyon bozuklukları:

Doktorlara göre, Gİ fonksiyon bozuklukları olan bazı kişiler, mide ağrısı ve normal gaza karşı hassas olabilir. Gİ sistemdeki kas büzülmelerinin koordineli olmaması nedeniyle de rahatsız edici semptomlar oluşabilir. Yeni yapılan bir çalışamaya göre bazı insanlarda serotonin sindirim sisteminde bulunan (nörontransmitter madde) seviyesinin anormal seviyelerde olması bazı Gİ fonksiyonel bozuklukların başlıca nedenidir. Mide şişkinliği, Gİ fonksiyon bozuklukların en çok görülen semptomlarıdır.
Gİ fonksiyon bozukluğu olan insanların %96'sında mide şişkinliği olur.  

Mide şişkinliğinden kurtulmak için...

İrritabıl bağırsak sendromu

İBS yani spastik kolon, en yaygın görülen Gİ bozukluğuna denir. Mide şişkinliğine, ağrıya ve rahatsızlığa neden olur. İBS'si olanlar kabızlık, ishal ya da farklı zamanlarda her iki problemi de yaşarlar.

Mide şişkinliğinden kurtulmak için...

Tedavi: Eğer tıbbi bir rahatsızlığa bağlı olmayan bir mide şişmesi problemiz varsa, uyguladığınız diyeti değiştirmeniz ilk adım olarak düşünülebilir. Yediğiniz yemekleri ve yeme sıklığınızı değiştirin. Gün boyunca küçük porsiyonlarla sık yemek yiyin. Yemekleri daha iyi sindirebilmek için yiyecekleri iyi çiğneyin. Yemek yerken dik oturun. Karbonhidratlı içeceklerden uzak durun. Sindirimi yavaşlatan fazla yağlı yiyeceklerden uzak durun. Bunun sonucunda yiyecekler kolonda daha uzun süre kalır ve daha fazla gaz üretir. Her gün egzersiz yaparak bağırsak fonksiyonlarınızın daha iyi çalışmasını sağlayın.

Sağlık Kanalları Editörü: Burcunur Yılmaz

False