GeriKadın Sağlığı Meyve ve sebzelerle zehir tüketiyoruz
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Meyve ve sebzelerle zehir tüketiyoruz

"Türkiye`de tarımda bilinçsizce yapılan zirai mücadele sonucu, meyve ve sebzeler kanserojen yapıcı etkileriyle insan sağlığını tehdit ediyor."

Çiftçilerin ilaçlar hakkında yeterince bilgi sahibi olmaması ve bu konudaki bir kontrol mekanizmasının bulunmaması mutfaktaki meyve sebzeleri birer zehir haline dönüştürebiliyor. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuh Boyraz, yaptığı açıklamada, meyve sebze üretimini teknolojideki gelişmelerin olumlu etkilediğini ancak, bu gelişimin zirai mücadelede kimyasal ilaç kullanımını artırmasıyla da önemli bir tehlikenin baş gösterdiğini söyledi.-YIKAMAK DA FAYDA ETMİYOR- Türkiye`de özellikle meyve ve sebze üretiminde zararlılar ve hastalıklarla mücadelede bilinçsizce kimyasal ilaç kullanıldığını anlatan Boyraz, ``Yüzeysel etkisi olan ilaçların etkisi meyve ve sebzenin iyi yıkanması ya da soyulması ile ortadan kaldırılabilir. Ancak bitkinin özsuyuna, karışan doğrudan içine nüfuz eden kimyasal ilaçlar uzun süre kalıcı oluyor ve zararlı etkisini yok etmek mümkün olmuyor`` dedi. Türkiye`de tarımda ilaç kullanımında yeterli bilincin henüz oluşmadığını vurgulayan Boyraz, şunları kaydetti: ``Bugün insan hasta olduğunda doktora gidiyor muayene olduktan sonra yazılan reçete ile ilacını alıp kullanıyor. Ancak çiftçi ürününde bir hastalık meydana geldiğinde ilaç bayisine başvurarak kendisine yardımcı olmasını istiyor. İlaç bayileri kar amacıyla çalıştığı için bol miktarda ilaç satma eğilimi ile hem doktor hem de eczacı gibi davranarak çiftçiye istediği kadar ilaç veriyor. Çiftçi ilacın etkileri hakkında bilgi sahibi olmadığı için sorunu çözülmesi için ilacın dozuna ve yöntemine dikkat etmiyor.``-KANSER YAPIYOR- Sık hasat yapılan ürünlerde ilaçlamaya çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Boyraz, ``Bazı ilaçlar meyve sebzelerin içine işliyor. Bunları yiyen insanlarda kanserojen yapıcı özelliklerinin yanı sıra başka yan etkiler de olabiliyor`` dedi. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde çiftçilerin ilaç kullanımı konusunda çok sıkı kontrole tabi tutulduklarını vurgulayan Boyraz, Türkiye`de zehir yerine meyve tüketmenin ve uygun ilaçların uygun dozda kullanılmasının tek yolunun reçete sistemine geçilmesi olduğunu ifade etti. Boyraz, bu yapılamazsa bile en azından ilgili bakanlığın bu konudaki bir denetim mekanızması oluşturarak, sağlıklı ürün yetiştirilmesini sağlayabileceğini sözlerine ekledi.

False