Mahmure

Sağlık

Genel Sağlık

Lokum alırken

Lokum alırken

Raf ömrü dolmuş iade lokumların, özellikle bayram gibi talebin yoğun olduğu dönemlerde yeniden ısıtma işlemine tabi tutularak düşük fiyattan piyasaya sürülebildiği belirtildi

Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Erkan Sunaoğlu, yaptığı açıklamada, AB kriterlerine uyum süreciyle birlikte, sağlıklı gıda maddeleri tüketiminin kamuoyunun gündemine sıklıkla gelmeye başladığını belirtti.

Sağlıklı yaşam için, gıda kodeksine uygun üretilen yiyeceklerin tüketilmesinin büyük önem taşıdığını bildiren Sunaoğlu, şöyle dedi:

"Bu yiyeceklerin başında ise satıcısına kısa dönemde yüksek kar bırakan şekerleme ürünleri geliyor. Alınan tüm önlemlere rağmen şekerleme ürünleri, sağlıksız gıda maddeleri üretiminde, diğer çeşitlere göre daha çok ön plana çıkıyor.

Ucuz lokuma dikkat

Raf ömrü dolmuş iade lokumların, özellikle bayram gibi talebin yoğun olduğu dönemlerde yeniden ısıtma işlemine tabi tutularak düşük fiyattan piyasaya sürülebildiğini belirten Erkan Sunaoğlu, şunları kaydetti:

"Zamanında satılamadığı için son kullanma tarihi geçmiş olan lokumlar, insan sağlığı hiçe sayılarak, kazanlarda eritilip yeniden lokum haline getiriliyor. Bir kez pişirilerek lokum haline getirilen şeker, ikinci kez aynı işleme tabi tutulursa yanar. Bu lokumlar da sabit ve dar gelirli vatandaşların alışveriş yaptığı, özellikle de bayram için kurulan seyyar tezgahlarda satılabilir. Bayram yoğunluğu nedeniyle denetimlerin yeterli oranda yapılamaması, sağlıksız lokumların vatandaşlara ulaşmasına zemin hazırlıyor. Ayrıca bu lokumlar, çöpe atılması gereken iade lokumlardan elde edildiği için, kaliteli lokumlara göre son derece ucuz oluyor. Fiyat cazibesi ise vatandaşları bu tuzağa düşüren en önemli neden..."

Sunaoğlu, bu tür lokumu yiyen kişinin, orta ve uzun vadede pek çok rahatsızlığa neden olabilecek yanmış şekeri de aldığının unutulmaması gerektiğini ifade etti.

Bu lokumların, sağlıklı şartlarda, gıda kodeksine uygun olarak üretilmiş ürünlerden kolayca ayırt edilebileceğini belirten Sunaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İade süresi geçip yeniden işleme tabi tutulan lokumun içindeki şeker yandığı için daha koyu bir görünüm alır. Sağlık açısından risk taşıyan bu tür lokumlar, sert görünümü ve şekersi tadından anlaşılabilir. Yerken şeker yiyormuş hissi uyandıran bu tür lokumlar, aromalı ve pamuk gibi yumuşak olan taze lokumdan kolayca ayırt edilebilir."

Sunaoğlu, olumsuz durumlarla karşılaşmamak için, 'tezgah malı' olarak nitelendirilen lokumlar yerine, güvenilir olduğu bilinen firmaların lokumlarının tercih edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
3552
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.