GeriKadın Sağlığı Lahanayı sofranızdan eksik etmeyin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Lahanayı sofranızdan eksik etmeyin

"Dünyanın bilinen en eski sebzelerinden biri olan lahana, kanserden astıma kadarpek çok hastalığın alternatif tedavisinde kullanılan, sofradan eksik edilmemesi gereken bir sebze."

Bol miktarda B, C ve E vitamini ile potasyum içeren lahana, kansere karşı oldukça etkili olduğu bilinen sebzelerin başında geliyor. Uludağ Üniversitesi (U.Ü) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahmi Türk, eski çağlarda Yunan ve Romalı hekimlerin lahanayı her derde deva olarak gördüklerini söylüyor. Günümüzde de lahananın sağlığa etkileri nedeniyle sadece yemek olarak değil "alternatif ilaç" olarak da kullanılıyor. Alternatif tıpta, yanıktan ağrıya, kanserden astıma kadar pek çok hastalığın tedavisinde faydalı olan bu sebze, karaciğer, bağırsak sancılarında, ishalde, sancılı regl dönemlerinde lahana yaprağı, bulunmaz bir ağrı kesici. Boğaz ağrısı, ses kısılması gibi rahatsızlıkları bulunan ya da geceleri sık sık uyanan sinirli hastalarda lahananın olumlu sonuçlar verdiği biliniyor. İçerdiği, kanserli hücrelerin çoğalmasını önleyen karoten maddesiyle, özellikle bağırsak, meme ve rahim kanserine karşı etkili. ABD`de yapılan bir araştırma, haftada bir gün lahana yiyenlerin bağırsak kanseri olma risklerinin 3`te 2 oranında azaldığını ortaya koyuyor. Lahana, kandaki şeker miktarını düşürmenin yanı sıra sarılık ve safra kesesi hastalıklarına ve astıma da faydalı. Lahananın çiğ ya da ağzı sıkı kapalı bir tencerede kendi buğusuyla pişirilerek tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye ediiliyor.

False