Mahmure

Sağlık

Genel Sağlık

Kurban keserken sağlığınızı dikkate alın

Kurban keserken sağlığınızı dikkate alın

Cadde, sokak, meydan, park ve umuma açık alanlarla uygun olmayan mekanlarda kurban kesimi yapmayın, kesim sırasında sağlığa zararlı olduğu tespit edilen etleri veya organları gıda olarak tüketmeyin.

Sağlık Bakanlığı, Kurban Bayramı´nda kesilecek hayvanların veteriner hekim kontrolünden geçirilmesi gerektiğini belirterek, uygun olmayan mekanlarda kurban kesimi yapılmamasını, kesim sırasında sağlığa zararlı olduğu tespit edilen etveya organların gıda olarak tüketilmemesini istedi.

Sağlık Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesi çevre ve toplum sağlığını korumaya yönelik alınacak tedbirleri sıraladı.

Bakanlığın uyarısına göre, kurban satış ve kesim yerlerinin gerekli asgari teknik ve hijyenik şartları taşıması ve bu yerlerde içme ve kullanma suyu niteliğinde su ve gerekli tertibat bulundurulması gerekiyor. Kurban satış yerleri ve kurban kesim yerlerinin, ilgili yer seçimi kriterlerine uygun mekanlarda kurulması, bu yerlerin asgari teknik hijyenik şartları taşıması ve buralarda gerekli malzeme ve ekipmanın bulunması isteniyor. Kurban satış yerleri dışında kurban satışı yapılmaması, kurban satış yerlerinde satışa sunulan kurbanlık hayvanların veteriner hekimlerce muayene ve kontrollerinin yapılması, uygun olmayanların satışı ve kesiminin önlenmesi gerekiyor.

Kesim tekniğe uygun

Meskun mahalde, umuma açık alanlarda, can ve mal güvenliği açısından kurbanlık dolaştırılmaması, kesimlerin sağlık şartlarına ve kesim tekniğine uygun yapılmasını isteyen Bakanlığın diğer uyarıları şöyle:

- Kesilen hayvanların organları ve dokularını bilinçsizce çevreye atmayın.

- Cadde, sokak, meydan, park ve umuma açık alanlarla uygun olmayan mekanlarda kurban kesimi yapmayın, kesim sırasında sağlığa zararlı olduğu tespit edilen etleri veya organları gıda olarak tüketmeyin.

- Çocuk sağlığını koruyucu tedbirlere başvurun.

- Kurbanlık hayvanların naklinde, derilerin ve sakatatın toplanması, nakli ve muhafazasında, kurban etleriyle ilgili sağlık şartlarına uyun.

- Kurban kesim yerlerine bağlı kurbanlık hayvan, kurban eti, deri, sakatat ve kurbanlık atık nakil araçlarının gerekli asgari teknik ve hijyenik şartları taşımasına özen gösterin.
781
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.