GeriKadın Sağlığı Kırmızı et bağırsak kanseri riski
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kırmızı et bağırsak kanseri riski

"Kırmızı ve işlenmiş etin bağırsak kanseri riskini artırdığı ortaya çıktı."

Kırmızı ve işlenmiş etin bağırsak kanseri riskini artırdığı ortaya çıktı. 5 yıl boyunca, 10 Avrupa ülkesindeki yaklaşık 500 bin kadın ve erkeğin beslenme alışkanlıklarının incelendiği araştırmanın ardından Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu (IARC), herkesi daha fazla balık ve daha az kırmızı et yemeye çağırdı.Günde 160 gramdan fazla kırmızı et tüketmek inihar: İleriye Yönelik Avrupa Kanser ve Beslenme Araştırması'na göre, günde 2 porsiyon kırmızı et yiyenlerde bağırsak kanserine yakalanma riski, haftada sadece bir porsiyon kırmızı et tüketenlere oranla yüzde 35 oranında artıyor. (Bir adet jambonlu sandviç veya bir fileto biftek, bir porsiyon Kırmızı et demek.) Araştırmada, yüksek risk grubunda yer alanların günde 160 gramdan fazla kırmızı et yediği ortaya çıktı. (Ortalama bir fileto biftek 140 gram, ortalama bir hamburger eti ise 100 gram.) Günaşırı 80 gram balık kansere karşı koruyor: Çeşitli ülkelerden katılan bilim adamları tarafından hazırlanan raporda, meyve, sebze ve tahıl ürünlerinden bol bol lif alan kişilerde kırmızı etin yol açabileceği risklerin çok daha düşük olduğu belirtilirken, düzenli olarak, günaşırı en az 80 gram balık yemenin koruyucu etki yaptığı vurgulandı. Araştırmaya göre, günaşırı 80 gram balık yiyenlerde, haftada bir defadan daha az balık yiyenlere oranla bağırsak kanserine yakalanma riski yüzde 30 düşüyor.

False