GeriKadın Sağlığı Kamburluk Tedavisi Nasıl Olur?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kamburluk Tedavisi Nasıl Olur?

Kamburluk Tedavisi Nasıl Olur?

"İşyerinde,okulda,gittiğimiz her yerde duruşumuzla kendimizi ifade ederiz. Peki doğru duruş nasıl olmalı? Dr. Tolgay Şatana sizin için açıklıyor..."

Dik durmak, eğilmemek, kültürümüzde özgüven, mağrurluk ve hatta meydan okumanın ifadesi olarak algılanır. Öyleki doğru duruş ve yürüyüş kadınlığın ifadesinde güzelliğinin dışa vurumu olarak betimlenir.Omurgası parçalanmış Frida’nın acılar içinde kıvranırken yaptığı resimler bir daha güzel olamama endişesi taşır.

Küçük bir kız çocuğuna “hadi Bana çirkin ol” derseniz, yüzündeki küskün-püskün, hatta çirkin ifadeyi mimiklerken omuzlarını öne doğru çıkartıp hafifçe başını öne eğmesi tamamlayıcı olacaktır. Öyleyse doğuştan bir kusur taşımıyorsak omurgamızı doğru kullanarak dış görünümümüzü daha etkileyici ya da çirkin hale getirebiliriz.

Kamburluk Tedavisi Nasıl Olur

Düzgün bir omurga yapısı ana iskeletin dengeli ağırlık dağılımını sağlar ve hareket sisteminin uyumlu çalışması için gereklidir. Boyun ve bel bölgesinde lordoz dediğimiz iç bükey eğrilik, sırt ve kuyruk sokumu bölgesinde kifoz dediğimiz dış bükey yerleşimlidir. İki ayaklı canlılarda Lordozun ağırlık taşıma, kifozun ağırlık dağılımı için mekanik bir gereklilik olduğunu not edelim. İki ayaklılık yani ingilizce “BIPED” tanımı aynı zamanda biyolojik entellektüel felsefeyi algılayabilen canlı anlamına gelir ki, iki ayaklı omurgalı bir duruş aynı zamanda zekanın, bilincin ifadesidir ve duygulanımı kolaylıkla dışa vurmak için kullanılır. Güzel ve zeki insanlar duruşları ile bunu ifade edebilirler. Dertli olduğumuzda kamburumuzu dışarı çıkartmamız yada ezildiğimizde, af dilediğimizde kendimizi ifade ederken kamburumuzu çıkartmamız bu yüzdendir. Genç kızlarda meme gelişimi başladığında utanma duygusunun yarattığı omuzları öne çıkartarak kamburluğu arttırma eğilimi de istemli bir kamburlaşma seçimidir.

Sırt bölgemizde kamburluğu yönetebiliyorsak kamburlukla nasıl mücadele etmeliyiz?

Kamburluğa neden olan yapısal (omuga kamalanması, kırıklar), gelişimsel (büyüme kıkırdağının sorunları) veya doğuştan (cücelikler, kıkırdak ve kas hastalıkları) bir omurga sorunumuz varsa ki en sık rotasyonla beraber olan skolyoz bunlardan biridir, hekim kontrolünde düzeltici girişimler ya da ilerlemesini yavaşlatıcı durdurucu tedaviler gerekecektir. Doğuştan kamburluklar sıklıkla romatizmal hastalıklar, cücelikler, metabolik sorunlar ile beraber görüldüğünden erken yaşlarda öncelikle ana hastalığın tedavisi ile yüzleşirler. İdiopatik dediğimiz skolyoz-kifoz yani “nedeni belli olmayan” durumları ise genellikle bir omuzun aşağıda olması, kamburluğun dışardan farkedilmesi ile hekime başvururlar.

Kamburluk Tedavisi Nasıl Olur

Sırt bölgesinde skolyoz olmadan ortaya çıkan kifoz durumu yani gerçek kamburluk çoğunlukla duruş bozukluklarına bağlıdır. Gelişim çağında yanlış duruş, ağır çanta taşımak, zayıf kas yapısı, kız çocuklarında utangaç duruş en sık nedenlerdir. Erişkin yaşlarda çağımızın vebası masabaşı, dizüstü ve akıllı telefon kullanımı omurga duruşunu ciddi derecede etkileyerek kamburluğu tetikler. Omuzlar ile kollara yük aktaran ya da kollardaki yükü ana iskelete bağlayan sırt omurga dizlimi kollarla yakın ilişkidedir. Omuzun öne gelmesi ile kamburluk artar. Sırt omurları kafayı taşıyan boyun omurgası ile ilişkisi benzer şekilde kamburluğu arttırabilir.

Bilgisayar ekranına yaklaşarak çalışan bir insanın düzleşen boyun omurgası sırtta kamburluk ile dengelenir. Boyun fıtığınız varsa sırtımızda kamburluk gelişebilir. Bel bölgesinde ortaya çıkan düzleşme yine sırt omurgaları dizilimini kamburluk yönünde değiştirecektir. Bacaklarınız arasında eşitsizlik olduğu durumlarda omurga dizilimi kamburluk yönünde değişime uğrar. Bütün bunlar mekanik dengeleme dışında bir çeşit kararalı duruma geçme eğilimidir. Ana iskelet stress ve düzensizlik anında kamburluğunu artırarak cevap verir ve bu durum geçici değilse kamburluk kalıcı bir şekil alır. Bu savunma şeklini bir kedinin köşeye sıkıştığında aldığı hali düşünerek gözünüzde canlandırabilirsiniz. Kamburumuzu çıkartarak kararlı duruma geçeriz. Ancak bu sağlıklı değildir.

Kamburluk Tedavisi Nasıl Olur
Günlük yaşamda genç ve olgun insanların yaşlanma ile ortaya çıkan boy kısalması ve kamburluğu kendilerine yakıştırmamaları önlem almalarını da geciktirebilir. Kamburluğu en sık sebebi ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan kemik kaybı ve omurga yüksekliklerinin azalarak kamalaşmasıdır. Oysa bu durum genç yaşlarda kemik metabolizmasını güçlendirecek doğru beslenme ya da menopoz sırasında hekim kontrolünde olmakla ortadan kaldırılabilir. Yaşlanma ile ortaya çıkan kamburluk bir duruş bozukluğunun dışında ilerleyici bir deformite, göğüs kafesini daraltan ciddi bir sağlık sorununa dönüşebilir. Bu durum akciğer kapasitenin azalması, dokuları oksijensiz kalığ çürümeye eğimine, kalp fonksiyonun bozulup dolaşımın bozulmasına varan sağlığı bozan domino etkisi yaratır. Öyleyse kamburluk ilerleyici olursa ölümcül organ ve sistem rahatsızlıkların neden olabilir.

Kamburluk Tedavisi Nasıl Olur

Kamburluktan nasil korunacağız?

Öncelikle doğru duruş eğitimi alınması birinci şarttır, ergonomik olamayan her türlü günlük aktiviteden kaçınılmalı ya da kısıtlanmalıdır. Söz gelimi bilgisayar başında doğru duruşu yakalamalı ve omurgamız bu yönde disipline edilmelidir. Çocukların sırt kaslarını kuvvetlendireceği aktiviteler: okçuluk, yoga, basketbol, handball gibi elleri kullanarak yapılan aktiviteler özendirilmelidir. Gençlik çağında omurganın doğru duruş alışkanlığını kazanması için düzenli yapılan plates, yoga gibi çalışmalar istemli duruş eğitimleri ileri yaşlarda kemik kaybına ragmen kamburlaşmanın önüne geçecek en değerli yatırımdır. Unutmayalım iskelet sağlığımız sağlam kemikler ve güçlü kaslarla dizilimin korunduğu omurgamızın doğru dizilimine bağlıdır. Doğru duruş sağlıklı ve mutlu bir yaşam için gereklilik ve güzel bir kadın için kendini ifade etmenin en etkili yoludur. Sağlıklı gülüşler için omurgamızı doğru kullanalım.

Dr. Tolgay Şatana
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

Kamburluk Tedavisi Nasıl Olur

False