Mahmure

Sağlık

Genel Sağlık

Kalbiniz için 8 öneri!

Kalbiniz için 8 öneri!

Kalp damar hastalıklarından korunmada günlük yağ alımının azaltılması ve hayvansal yağların yerine bitkisel yağların tüketilmesi, riski önemli ölçüde azaltıyor.

Güncellenme tarihi: 02.05.2014
Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin kalp hastalıklarından korunma ve tedavi klavuzu, kalbimiz için yapmamız ve yapmamamız gerekenleri sekiz maddede topluyor. Amaç yüzde 20'nin altına düşürmek Son klavuzun hazırlanmasında çalışan Yunanistan Harokopio Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden Antonis Zampelas, toplam yağ alımının azaltılmasıyla kardiyovasküler risklerin yüzde 20'nin altına indirilmesinin amaçlandığını söyledi. Avrupa Ateroskleroz Derneği'nin 77. Kongresi için İstanbul'a gelen Zampelas, Batı dünyasında günlük beslenmedeki yağ alımının yüzde 40'ı bulduğuna dikkat çekti. Zampelas, son derece sıkı bir diyet planıyla ve doymuş yağların azaltılmasıyla bu oranın yüzde 24'e düşürülebildiğini kaydetti. Kalp dostu yaşam standartları nasıl olmalı? Foto galerilere tıklayın!.. Etiketleri mutlaka okuyun 48 bin kişide toplam yağ alımıyla ilgili yapılan bir çalışmayı anlatan Zampelas, şunları söyledi: "Tüm nüfusta günlük doymuş yağ alımı oranı yüzde 10 oranında olmalı, eğer kişinin aileden gelen riskleri varsa bu oran yüzde 7'ye kadar inmeli yani hayvansal yağlar azaltılmalı. Süt ve süt ürünlerinde tam yağlıdan yarım yağlıya ya da yağsıza geçilmeli. Zeytinyağı tüketimi artırılmalı. Akdeniz diyetinin uygulanması ve hayvansal yağların azaltılmasıyla ilk üç ayda büyük farklılıklar görülüyor." Hazır gıdaların çoğunda bulunan trans yağ asitlerinin artık terk edilmeye başlandığını söyleyen Zampelas, bisküvi, margarin gibi ürünlerin hidrojene içermeyen yağlardan üretilmeye başlandığını belirtti. Zampelas, bu nedenle mutlaka etiketlerin okunması gerektiğini vurguladı. Haftada 1 - 2 kez balık yenmesini öneren Zampelas, kahverengi pirinç, ekmek gibi tam tahıllı ürünleri de günde üç kez tüketenlerde kalp damar hastalıkları riskinin yüzde 25 - 30 azaldığını belirtti. "Bitkisel kökenli bir beslenme biçimi olan ve işlenmemiş ürünlerin tüketimini esas alan Akdeniz türü beslenme bu açıdan çok uygundur" diyen Zampelas, Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin klavuzunda yer alan sekiz öneri hakkında şu bilgileri verdi:
1423
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.