Mahmure

Sağlık

Genel Sağlık

İç saatinize göre zayıflayın

İç saatinize göre zayıflayın

Sadece ne yediğinizi değil, neyi ne zaman yediğinizi de dikkate alarak uygulanan bu rejimle hem favori yemekllerinizden vazgeçmek zorunda kalmayacak hem de zayıflamyı başaracaksınız.

Özellikle günün belli saatlerinde yendiğinde ekmek şikinlik yapıyor, sebze kalçalarınıza hücum ediyor, et ise göğüslerinize...

Günün hangi saatinde hangi besin?

Vücudunuzun tam olarak hangi devrelerde geçtiğini ve hangi besinlerin onu nasıl etkilediğini merak ediyorsanız, aşağıdaki açıklamaları mutlaka okuyun!

Saat 6.00- 9.00

Vücudunuzda neler oluyor?

* Sabah erken uyanaların hizmetine ilk olarak lipazlar giriyor.En önemli hazım işlemini sağlayan emzimler olarak bilinen lipazlar, besinlerin içinde bulunan yağlara, yani lipidlere adeta saldırıyorlar. Bunlar lipazlar sayesinde bölününüyor ve kullaıma hazır tutuluyorlar.

* Hemen hemen aynı sıralarda proteolizler göreve başlıyor. Bu enzim grubu, proteinlerin parçalanmasında önemli bir yer tutuyor.

* Üçüncü önemli sabah erkeni ise insülin hormonu. Bu saatlerde özellikle çok salgılanıyor. Ve aynı şekilde bu saatlerde insülinin gün içinde ne kadar salgılanacağı da tespit ediliyor. Bunun etkisine göre ya tüm gün açlık hissi oluyor ya da yeme isteği tüm gün normal düzeyde kalıyor.

Nelere ihtiyacınız var?

Biraz yağ şart. Aynı şekilde hafif karbonhidratlar da. Bunlar art arda bünyeye sokulan ve insülin derecesini düzeyde tutan karbonhidratlar. Kepekli ekmek, biraz yağ ve peynir bunun en mükemmel kombinasyonu. bir yumurtayı da kahvaltınıza ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde yulaf ezmesi ve menemen de tercih edilebilir.

Nelerden kaçınmalı?

Şeker (özellikle kahve ve çaydaki), reçel, bal, pasta ve buna benzer kurabiyeler. Bu yiyecekler sabah alındığında insülin salgılama dönemini ve miktarını etkiliyor.

Saat : 12.00-14.00

Vücudunuzda neler oluyor?


Protelizler sabahki yoğunlukta olmasa da halen işbaşındalar. Bunmlara diyastazlar da ekleniyor. Bu enzimlerin hepsi besinleri hazmetmenize yardımcı olarak biliniyor. Görevleri nişasta ve glikozu bölmek. Aynı zamanda protein deposu olarak da görev yapıyorlar.

Nelere ihtiyacınız var ?

Vücudunuzun acil bir şekilde albümine ihtiyacı var. Fazla olmamak kaydıyla biraz yağı da işin içine katabilirsiniz. Ancak karbonhidratları geri plana atmalısınız. En ideal kombinasyon ise bir parça et veya balığın yanında hafif bir garnitür. Örneğin tavuklu yağsız makarna, somon balığı ve pilav veya kuzu etiyle yapılmış taze fasulye olabilir.

Nelerden kaçınmalı?

Ekmek. özellikle de kalın sandviçler. Bunları aşırı şekilde aldığınız takdirde hem hazmı zorlaştırıyor, hem de metabolizmanızı uyutuyor. Tatlılar da öğle yemeği sırasında uzak durmanız gereken besinler arasında yer alıyor.

Saat 16.00
Vücudunuzda neler oluyor?


İnsülin doruk noktalarına ulaşıyor. Uygun olmayan besinler alındığında protein depoları parçalanıyor, enerji ve moral düzeyiniz aninden sıfıra düşüyor.

Nelere ihtiyacınız var ?

Bu saatlerde tüm günahlarınızı işleyebilirsiniz.Canınız dondurma mı çekiyor? Aşırıya kaçmadan rahatlıkla yiyebilirsiniz. Taze meyvelere ise sınır dahil koymuyoruz.

Saat 18.00-19.00
Vücudunuzda neler oluyor?


Hazmı kolaylaştıran belli başlı yardımcı enzimler yavaş yavaş çekiliyor. Saat 19'dan sonra ise bu enzimlerden bir şeyler beklemek pek de yerinde değil. Bu saatten sonra yenilenlerin yağ depolarına gitmeye mahkum.

Nelere ihtiyacınız var ?

Eğer çok aç değilseniz, akşamları hiçbir şey yememeniz daha yerinde olur. Siz iyisi mi kolay hazmedilir ve hafif besinleri küçük porsiyonlar halinde yemeye özen gösterin. Örneğin az yağlı balık, deniz ürünleri, sebze ve taze salata en uygun olanlar. Bunlar aynı zamanda sizi doyuracak ve gereksiz yağların depolanmasını da engellecek besinler.

Nelerden kaçınmalı?

Akşam saatlerinde özellikle yağlı kebap cinsi et yemeklerinden ve içkiden uzak durmalısınız.

Alternatifli yemek tarifleri

Gün boyunca deneyin, tadına varın, doyun ve zayıflayın. Alternatifli tariflerimiz size bir iki gün boyunca yetebilir.

Kahvaltı
Salamlı peynirli tost


İki dilim kepek ekmeğini hafif kızartın. bir dilimine çok ince bir tabaka margarin sürün. ve üzerlerine birer dilim yağsız salam koyun. Dilimleri kapatın ve peynir rendeleyin. Ardından bir dakikalığına fırında ısıtın. Lezzetli ve hızlı!

Susamlı peynirli ekmek

İkinci kahvaltı seçeneği olarak susamlı peynirli ekmeği deneyebilirsiniz. Bunun için 70 gr. susamlı ekmeğin üstüne 10 gr. yağ ve 10 gr. peynir sürün. Kahvaltınız hazır.

Öğle
Naneli tavuk


250 gram tavuk etini 15 dk. boyunca sık sık çevirerek ızgara yapın. Bir tencerenini içine 1 çay kaşığı yağı eritin. Ardından içine on tane nane yaprağını atın ve hafif kahverengi olana kadar karıştırın. Bu karışımı ızgara yaptığınız tavuğun üstüne sürün. Afiyet olsun!

Sebzeli tonbalığı

Diğer alternatifimiz de sebzeli ton balığı. 50 gram kırmızı biberi dörtgen şeklinde doğrayın ve bir yemek kaşığı zeytinyağıyla kızartın. Ardından 3 tane dörde bölünmüş domatesi ekleyin ve istediğiniz şekilde baharat koyun. 200 grm tonbalığını da karışıma ekledikten sonra 10 dk. düşük ateşte pişirin. Garnitür olarak yanına haşlanmuş patates koyabilirsiniz.

İkindi
Armutlu, çikolatalı muz


Bir armudu dilimleyin ve bir kasenin dibine sıralayın. Üstüne bir yemek kaşığı pudraşekeri ve rendelenmiş 30 gr. çikolata serpin. İki bıçak ucu tarçın da eklersiniz ve 5 dk. fırına atarsınız tatlınız tam kıvamında olur.

Karamelli elma tatlısı

ikinci lezzetli tatlı önerimiz karamelli elma tatlısı. bunun hazırlamak için 250 gr elmayı dilimleyin, rendelenmiş limon kabuğu ve bir portakalın suyuyla beraber bir tencereye koyun. 50 gram pudraşekeri, biraz tarçın ve 5 cl. su ekleyin. Elmalar şeffaf bir renk alana kadar pişirin.

Akşam
Tavada mantar


Bir tavanın içinde 10 gr. margarini ve bir yemek kaşığı zeytinyağını eritin. 100 gram mantarı ekleyin, tuzlayın ve iyice pişirin. Üstüne biraz dereotu serperek servis yapın.

Enginar

ikinci seçeneğimiz de lezzetli bir sebze olan enginar. bir enginarın yapraklarını yapraklarının ayıkladıktan sonra iyice temizleyin ve dilimler halinde kesin. Bir çay kaşığı margarini tencerenin içinde erittikten sonra enginar dilimlerini içine atın, tuzlayın ve yarım limon suyu ekleyin. Bir çay kaşığı pudraşekerini de üstüne serpin. Tencerenin kapağını kapatın ve yedi dakika kadar pişirin. Ardından kapağın açın ve süzün.

(Formsante)
445
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.