Mahmure

Sağlık

Genel Sağlık

Hepatit B virüsü kanda ne zaman ortaya çıkar? (Sorularınızın yanıtları)

Hepatit B virüsü kanda ne zaman ortaya çıkar? (Sorularınızın yanıtları)

Uzm. Dr. Nevzat Aksoy iç hastalıkları sorularınızı cevaplamaya devam ediyor.

Sayın doktorum erkek arkadaşımın Hepatit B taşıyıcısı olduğunu öğrendim. 1,5 yıldır beraberdik. Öğrenince özel bir polikliniğe gittim HBsAg ve anti HBs testleri yapıldı. İkisi de negatif çıktı ve aşı olmam gerektiği söylendi. Sorum şu: Bu virüs vücuda girdikten ne kadar süre sonra -eğer varsa- kanda görülürdü? Poliklinikler bu testi yapmak için yeterli midir? Öğrenciyim, hastaneye gidemiyorum, ne yapmalıyım? Tekrar test yaptırayım mı?

Hepatit B virüsü insana geçtikten ortalama olarak 45 gün sonra (HBsAg) kanda belirir. Eşi bu virüsü taşıyanlarda bile %10'dan az oranda bir geçiş söz konusudur bu nedenle testleriniz de negatif çıktığına göre (son bir-iki aylık süreyi hariç tutarak) bu virüsü almış olma olasılığınız düşük gibi duruyor. Tetkikleri yaptırdığınız yer güvenilir bir yer mi bilemiyorum. Eğer kuşkunuz varsa güvenilir bir yerde tekrarlatmanız gerekecektir.
Çıkan sonuçlara göre düşünecek olursak;
Bu virüs vücudunuza girmemiş.
Bunun için aşılanabilirsiniz. Üç kez aşılanmanız gerektiğini hatırlatırım.
Sağlıklı ilişkilerle "Sağlıklı olun, mutlu kalın".

Gereksiz Helicobacter pylori tedavisi

Midemle ilgili şikayetim, elimi bastırdığım zaman sızı şeklinde bir ağrım var. Endoskopi yaptırdım, tanı: Eritematöz Gastrit. Antibiyotik tedavisi yapıldı, bir faydasını görmedim. Ayrıca 5 ay önce apandisit şüphesiyle acilde bir gün müşahede altında kaldım. O zamandan beri göbeğimin altında ağrılarım var. Özellikle sabahları uyandığımda ve akşamları karın bölgemde, sırtımda ağrılar oluşuyor. Bir ara iltihaplanma olduğunu düşünüyorum, mide ağrısından sabaha kadar uyuyamadım. Acaba bağırsaklarımda bir sorun mu var, kolonoskopi yaptırmalı mıyım, mide ağrımla bu göbek altındaki ağrımla bir alakası var mı?


Endoskopinizde "eritematöz gastrit" saptanmış ve gereksiz yere antibiyotik tedavisi verilmiş. Size verilen bu tedavinin bilimsel temeli yok. Nitekim bir yararını görmemişiniz. Kimlere tedavi verilmesi gerektiğini "İlgili başlıklar" bölümünde bulunan "Helicobacter pylori" başlıklı yazımda bulabilirsiniz. Tüm dünyanın kabul ettiği bu kriterleri umarım bizim hekimlerimiz de okurlar ve ona göre davranırlar. Bunun dışında karın ağrılarınız hakkında ayrıntılı bilgi, muayene bulguları ve tetkikler yapıldıktan sonra bir fikir ileri sürülebilir. Karın ağrılarınız açısından kolonoskopi, yapılması gerekli tetkiklerin sonlarında yer alıyor diye düşünüyorum. Lütfen yakınmalarınız için bu işe emek vermiş Gastroenteroloji Uzmanlarına başvurunuz.

Midem stres nedeniyle rahatsız

Hocam öncelikle insanlara böyle faydalı olduğunuzdan dolayı teşekkür ediyorum. 4 - 5 senedir aşırı stres ve depresyondaydım. Şimdi kurtuldum hamdolsun, ama midemin aşırı stres yüzünden normal seyri bozulmuş ve çok gaz çıkartıyorum. Strese girdiğim zaman karnım kalbim gibi güm güm atıyorç Doktor flaton ve spasmomen verdi, onları kullanıyorum ama yine de pek etkisi yok. Sizin önereceğiniz bir ilaç var mı? Yavaş yavaş gecer mi, tekrar teşekkür ederim.


Önereceğim bir ilaç yok. Mideniz açısından gerekli tetkikler yapılmalı ve bir hastalık bulunmayacak olur ise strese bağlı yakınmalarınız için tedaviye başlanmalıdır. Altta yatan bir hastalık yok ise yakınmalarınızın geçeceğini düşünüyorum. Geçmiş olsun.

Yaz aylarında ağrılarım artıyor

Ben 32 yaşındayım, yaz döneminde ayaklarım ve dizlerim ağrıyor. Kendimi yorgun ve halsiz hissediyorum. Kışın bunların hepsi ortadan kalkıyor. 7-8 yıldan bu yana çekiyorum. Doktora gittiğimde şeker, tansiyon, romatizmal hastalıklar rastlanmadı. Bunların sebeplerini belirtirseniz çok memnun kalırım.


Sorunuz daha önce yanıtlandı. Lütfen ilgili başlıklar bölümünde "Hepatit C virüsü" başlıklı bölüme bakınız.

Mide ülseri

Benim şikayetim midemle ilgili olup; 2003 sonbaharında başlayıp halen de devam etmektedir. Tetkikler sonucunda doktorlar ülser teşhisi koydu ve tedaviye başladım. Helipak daha sonralarında ise panto, famodin40mg, gaviscon şurup, trancobuskas, omeprazol gibi değişik türde ilaçları kullandım fakat rahatsızlığım bir türlü geçmedi. Son olarak Adana'da bir doktor tarafından muayene oldum; üzüntü ve sıkılmalarda kendini önemli ölçüde belli etmekte ve şiddetli şişkin ağrılar meydana getirmektedir. Bunun üzerine pulcet ve trankobuskas ile tedaviye devam etmekteyim, ama gene de bazı durumlarda (üzüntü ve kızgınlık) bu ağrılarım devam etmektedir. Sayın hocam ben 25 yaşındayım ve sizden bana yardımcı olmanızı rica ediyorum.


Midede ülser saptanmış ise onun tedavisi ve takibi bellidir. Bunun dışında sıkıntılı durumlarda yakınmaların artması, normal zamanlarda azalması ya da geçmesi bize İBS'yi (spastik kolon) düşündürüyor. Bu durumla ilgili olarak tetkikleriniz tamamlanmalı ve sonra gerekli tedavilere başlanmalıdır. Bu konu ile bağlantılı olarak "İlgili başlıklar" bölümünde bulunan "Doktor bey, bende kolit var" başlıklı yazımı okuyacak olursanız daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Geçmiş olsun.

Safra kesesi iltihabı

1990 yılından sağ kaburga ucunda ağrı şişlik hissi ve aşırı gerilmeye varan rahatsızlığım var. Yaklaşık olarak 5 yıl öncesine kadar 6 ayda bir tekerrür eden ağrılarım varken özellikle son 2 yılda 1-2 ayda bir sorun yaşamaya başladım. En son 3 yıl önce kronik ağrı ile gittiğim doktorda safrakesesi teşhisi kondu ve zinnat cantabilin (sürekli kullanılacak dendi) ve cipro verildi. İlk başlarda cipro sorun yaratmazken 1 yıl önce prospektüsündeki gibi yan etkileri görünce kestim. Hala zinnat kullanınca sorunum 2 saat içinde halloluyor ancak cantabilini sürekli kullanmaktan vazgeçtim. İstifra edince ve şekerli su içince ağrım geçiyor. Taşım yokmuş, bu nedenle ameliyat gereksiz dendi. Safra kesesi rahatsızlığı annemde de var. Yetmezlik başka organlarımı bozar mı, çözüm nedir? Artık bu durumdan yoruldum. Ameliyat çözüm mü? Teşekkür ederim.


Safra kesemin cidarındaki iltihaplanma kesin olarak nasıl yok edilir? Taş yoksa ameliyat şart mı? Ağrılarımın periyodik süresi sıklaşıyor, ne yapmam lazım?

Çok sık tekrarlayan rahatsızlıklarınız safra kesesine bağlanmış ise içinde taş olsun olmasın ameliyat olmanız yararlı olacaktır. Ancak burada önemli nokta yakınmalarınızın nedeninin gerçekten safra kesesine ait olup olmadığıdır. Antibiyotik içtikten sonra 2 saat içinde yakınmalarınızın ortadan kaybolması anlamlı değil, çünkü bu süre içinde içtiğiniz ilaçların etkisi henüz başlamayacaktır. Bu nedenle ameliyata karar vermeden önce mutlaka bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurmalısınız. Geçmiş olsun.

Safra kesesi iltihabı

Sayın hocam safrakesesi iltihaplanması teşhisi konuldu, antibiyotik tedavisi gördüm. Gebelik sonu da olduğu söylendi. Doktorum herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek olmadığını söyledi. 2 aylık ilaç tedavisi verdi. Günde 3 öğün arası alıyorum. Zamanla bu rahatsızlığım geçer mi? Ultrasyonda hiçbir şey çıkmadı. Teşekkür ederim.


Safra kesesinde iltihap olup da ultrasonda bir şey saptanmaması anlamlı değil. Yakınmalarınızın bu organa ait olup olmadığı araştırılmalıdır. İki ay süren ilaç tedavisinin ne olduğunu belirtmemişsiniz. Zamanla geçer mi diye sorduğunuz rahatsızlığın ne olduğunu bilemiyorum. Bu işin uzmanı olan Gastroenterologlara başvurmalısınız.

Makattan kanama

Sayın Nevzat Aksoy; ben yurt dışında okumaktayım. Birkaç gündür büyük tuvaletimi yaparken kan gelıyor, ayrıca anüsümde büyük bir ağrı oluyor. Dışkım katı ve normal bir dışkı rengi (kahverengi, herhangi bir koyuluk yok.) Günde iki paket sigara kullanıyorum. Ara sıra da alkol ve asitli içecekler (kola, fanta, soda...) alıyorum. Burada doktora gitmek masraflı ve pahalı olduğu için doktora gidemiyorum. Hastalığımın ne olduğunu ve acıl kullanmam gereken ilaçlar olup olmadığını öğrenebilir miyim? Ben mide kanaması geçirdiğimi düşünüyorum. Sizce bu tanı doğru mu? Yardımcı olursanız sevinirim.


Anlattığınız hemoroit kanamasına benziyor. Mide kanamasında kırmızı kan görülmez. Dışkı zift gibi siyah olur. Hemoroite yönelik ilaç kullanabilirsiniz (fitil, hap gibi). Ancak yine de (diğer önemli hastalıkların ekarte edilebilmesi için) makattan baktırmanız da yararlı olacaktır. Sigara içip sağlığınızı bozmak yerine daha güzel şeyler yapın. Geçmiş olsun.

Tiroit bezim araştırılıyor

Merhaba Nevzat Bey, benim şikayetim yorgunluk ve halsizlik. Ayrıca acıktığımda tansiyonum düşüyor. Bunun için doktora gittim. Kan tahlili yaptık, TSH 8.99 çıktı. Sonra tiroit ultrasonu yaptırdık. Bir şey çıkmadı. Tekrar kan testi yaptırmamı istedi doktor. Bu defa da TSH 4.20. Benim aklımda soru işareti oldu. TSH neye göre değişken çıkabiliyor? Aydınlatırsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.


Tiroit bezi ile ilgili olarak yapılan tek test TSH değil. Bununla birlikte FT3 ve FT4 tetkiklerine de bakılmalı ve TSH onlarla birlikte değerlendirilmelidir. Peş peşe alınan tetkiklerde sonuçlar aynı gelmeyebilir ancak bu derece fark beklemiyoruz. Güvendiğiniz bir hastanede tetkiklerinizi tekrar ettirecek olursanız hangi sonucun doğru olduğu hakkında bir fikriniz olur.

Sigarayı bıraktım

Merhaba hocam. 23 yaşındayım ve 9 yıldır sigara içmekteydim, bir ay önce de sigarayı bıraktım. Sigarayı bıraktıktan 3 gün sonra sabah kalktığımda midemde yanmalar, kabızlık hissi, ağrı gibi belirtiler olmaya başladı. Tüm bunları sigarayı bırakmaya bağladım ancak 3 hafta bu devam etti ve bir gece şiddetli bir mide, yemek borusu yanması ile uyandım. Hemen hastaneye gittim. Rennie, gaviscon ilaç tedavisi verdiler. Sizce bu şikayetim reflü olabilir mi, yani ciddi bir durum mu yoksa sigarayı bırakmamla oluşmuş geçici bir rahatsızlık mı? İlginize teşekkürler.


Yakınmalarınız reflüye benziyor. Ancak bu yakınmaların sigarayı bırakmakla bir ilgisi yok. Reflü açısından Gastroenteroloji Uzmanlarınca takip edilmenizde yarar görüyorum.

Kronik B hepatiti ve biyopsi

HBV hastalığımı öğrendiğimde HBV DNA (+) çıkınca biyopsi yapıldı. O zaman fibrozum 3 idi. Tedavi bittikten 7 ay sonra kontrol biyopsisi yapıldı. İlkinde nekroinflamatuar aktivitem 5 idi. İnterferon ve zeffix 1x100 mg kullandım. Doktorum tedavi şeklini bana ateşin üzerine benzin dökmek şeklinde tanımladı. Bu sırada da bazı hücrelerimin ölmüş olabileceğini söyledi. Kontrol biyopsimin 9-15 ay ortalama süreden önce yapılması fibrozum 5 çıkmasında etkisi olmuş mudur? Bu fibroz değerimin bu sebepten dolayı düşmesi beklenebilir mi? Kc'den alınan parçanın nekrozun olduğu alandan tesadüfen seçilmiş olmasının etkisi olmuş mudur? Kaybolan hücreleri tekrar geri kazanabilir miyim? Karaciğerimin fonksiyonel görevlerini iyi yapıyor olması bütün bunlar için bir işaret sayılır mı? İyi çalışmalar.


Sorunuzu daha önce yanıtladım. Lütfen ilgili başlıklar bölümünde "Karaciğer yağlanması ve steatohepatit" başlıklı sayfayı okuyunuz. Bu arada kontrol biyopsisinin tarihinin sonuca bir etkisi yoktur. Fibroz değerinin düşmesi kanımca (bazı yazarlarca aksi söylense de) fazla beklenmez. Kaybolan hücreleri geri kazanamazsınız ancak Gastroenterohepatologlar tarafından yapılacak takiplerle var olan hücrelerinizi koruyabilirsiniz (Bu arada konu ile ilgisi olmayan bazı branşların sizin gibi hastaları takip etmeye çabaladığını unutmayın ve karaciğer uzmanlarına – Gastroenterohepatologlara başvurun). Büyük bir organdan alınan küçük bir parçanın tüm organı ne derece temsil ettiği hep tartışma konusudur ama karaciğerinizin iyi durumda olduğunu ve nekrozun (fibrozun) çok olduğu yerden rastlantı olarak parça alındıysa sonucun kötü çıktığını düşünebiliriz ama aynı mantıkla bunun tersi de söz konusu olabilir. Yani karaciğerinizde siroz vardır ama biyopsi daha iyi yerden alınmıştır. Sonuçta fibrozunuz var ve ilerlemiş. Ancak albümininiz ve PTZ'niz normalse, özofagusta varis yoksa karaciğeriniz nispeten iyi durumda demektir. (Ateşin üzerine benzin dökmek deyiminin – benzetme bile olsa- doğru bir tarif olduğu kanısında değilim). Sağlıklı günler diliyorum.

Dr. Nevzat Aksoy
İç Hastalıkları Uzmanı
Gastroenterohepatolog
Net Endoskopi
0 212 210 48 48
Soru Sor
16655
dahafazlası
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.