GeriKadın Sağlığı Hastalanmamak için bitki çayı için
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hastalanmamak için bitki çayı için

"Kış soğuklarının metabolizmayı çok çalıştırması nedeniyle güçsüz bıraktığını vurgulayan uzmanlar zinde kalmak için bol bol bitki çayları tüketilmesini önerdi."

Bitki çaylarının birçok hastalığa iyi geldiğini anlatırken çayların özelliklerini ve hangi hastalıklara iyi geldiklerini şöyle sıraladı:Yesil Çay: Baş, vücut ağrıları, hazımsızlık ve depresyonu giderici, 'immun sistem' destekleyicisi, toksinleri uzaklastırıcı, enerji verici, yaşam uzatıcı olarak 4 bin yıldan bu yana Çin'de kullanılıyor. Modern tıpta içerdiği polifenollerin kanser riskini azalttığını ileri sürülüyor. İmmün sistem hücrelerini uyarır, total kolesterol seviyesini azaltır, HDL ve LDL dengesini düzenler, kan basıncını azaltıcı özelliği ile hipertansiyonda etkilidir. Ayrıca yüksek oranda C vitamini içerir.Kuşburnu, Yabanigül, Gülburnu, İtburnu, Köpekgülü Çayı: İdrar söktürücü, gaz giderici, hazmettirici, vücut direncini arttırıcı, Hemoroidi (basur) iyilestirici, A, B, C, E, K vitaminleri içerir. Soğuk algınlığı, nezle, grip, baş ağrısı, ateş, gut ve romatizmada kullanılır.Ada çayı, Meryemiye, Dişotu Çayı: Kuvvet verici, iştah açıcı, gaz giderici, sindirim düzenleyici, kanı temizleyici, iltihap giderici, gece terlemelerini önleyici, kan sekerini düşürücü, kramp giderici, nefes açıcı özelliği vardır. Ayrıca ağız, boğaz, bademcik ve diş iltihaplarında, menopoz dönemindeki kadınlarda, balgamlı öksürüklerde, kramplarda kullanırsa iyileştiricidir.Ihlamur Çayı: Öksürük ve balgamı azaltır, hazmı kolaylaştırır mide yanmalarına, kusma türü rahatsızlıklara iyi gelir. Ciltteki leke ve kırışıklıkları azaltır. Grip ve nezlede vücut direncini arttırır. Göz çapaklanmalarını giderir, gözü rahatlatır. Saçları besler. Kan dolasımını düzenler. Kabızlık ve krampları önler. Sabah aç karnına içilmeye devam edilen ıhlamur zayıflamak isteyenlere bu hususta yardımcı olacaktır. Ihlamur, portakal yaprakları ile birlikte kaynatılıp içilirse migren ağrılarına iyi gelir.Zencefil Çayı: Bal ile tatlandırılarak içilirse, hazımsızlığı, bağırsak gazlarını, karın ağrısını, karaciğer tıkanıklığını, karaciğer ve mide üsütmelerini, ishal ve unutkanlığı giderir. Müzmin bronşite çok iyi gelir. Zencefili sirkede kaynatıp, 1 yudum ağızda tutmak, diş ağrısını geçirir. Ayrıca soğuk algınlığını, bedeni ve zihni zafiyeti giderir.

False