GeriKadın Sağlığı Hasta kurban almayın, sağlığınızdan olmayın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hasta kurban almayın, sağlığınızdan olmayın

"Kurban Bayramı'nda denetimsiz satılan kurbanlıklar halk sağlığını tehdit ediyor."

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ayşin Şen, Türkiye´de tam anlamıyla hayvan hareketlerini kontrol mekanizması oluşmadığı için, özellikle Kurban Bayramı´nda denetimsiz satılan kurbanlıkların halk sağlığını tehdit ettiğini bildirdi. Prof. Dr. Şen, geçtiğimiz aylarda ABD´de ortaya çıkan deli dana hastalığının ve birkaç gün önce İzmir´de yaşanan "Trişinellozis" şüpheli vakaların, et ve et ürünlerinin insan sağlığı yönünden önemini bir kez daha ortaya koyduğunu vurguladı. Şen, hayvan sağlığıyla ilgili denetimlerin yetersiz olduğunu, bu nedenle özellikle hayvan hareketlerinin yoğun olduğu Kurban Bayramı döneminde hayvanların, nereden geldiklerine ve bir hastalık taşıyıp taşımadıklarına bakılmaksızın satın alındıklarını belirterek, hayvanlardan insanlara bakteriyel, viral ve paraziter birçok hastalığın bulaştığına dikkati çekti. Özellikle tüberküloz, brusella ve şarbonun çok kolay bulaşan hastalıklar olduğunu ifade eden Şen, insanlara hastalıklı et, süt ve süt ürünlerinin tüketimi veya doğrudan temas yoluyla bulaşan brusella bakterisinin, "Malta humması" denen ateşli bir hastalığa neden olduğuna işaret etti. Doğada 50-60 yıl canlı kalabilen ve insanlara solunum, sindirim veya deri yoluyla bulaşabilen şarbonun ise hayvan canlıyken tipik herhangi belirti göstermediğini kaydeden Şen, şarbon hastalığının, ancak kurban kesiminden sonra net olarak belirlenebileceğini kaydetti. Şen, şarbonun teşhis edilebilmesi için ilk olarak kurbanın dalağının kontrol edilmesi gerektiğine değinerek, dalağın normalden büyük ve kan renginin çok koyu olması ile kurbanın kanının pıhtılaşmamasının hayvanın şarbonlu olduğunu gösterdiğini anlattı. Tüberkülozun da, canlı hayvanda fazla belirti vermediğini, hastalığın kesimden sonra akciğerlere bakılarak anlaşılabileceğini dile getiren Şen, akciğerlerdeki lenf yumrularında bulunan kireçlenmişodakların hastalığın en tipik özelliği olduğunu bildirdi. Bu hastalıkların, Türkiye´de hafife alınmayacak kadar çok görüldüğünü, ancak tam anlamıyla hayvan kontrol mekanizmasının oluşmaması yüzünden özellikle Kurban Bayramı öncesinde hastalıklı hayvan satışının arttığını vurgulayan Şen, şöyle konuştu: "Kurban Bayramı´nda denetimsiz kurban satışı ve kesimi, halk sağlığını tehdit ediyor. Nereden geldiği ve bir hastalığının olup olmadığı bilinmeyen hayvanlar, hayvan pazarlarında kolayca satılabiliyor. Oysa, mutlaka veteriner hekim kontrolünden geçirilen, kimlik numarası olan hayvanlar satın alınmalı. Kurban kesiminin ise kişisel ortamlarda değil, veteriner hekimlerin bulunduğu merkezlerde yapılması, kesim öncesi ve sonrasında etlerin kontrolden geçirilmesi gerekir."

False