GeriKadın Sağlığı Genital Siğil Neyin Habercisi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Genital Siğil Neyin Habercisi?

Genital Siğil Neyin Habercisi?

"Sinsi bir hastalık Siğiller vücudun her tarafında çıkabilirler. Ama genital bölgede görülen siğiller diğerlerinden farklıdır. Sinsi bir biçimde yayılırlar..."

Genital siğiller, HPV'nin (human papilloma virüs) DNA'ya yerleşmesiyle ortaya çıkar. Virüs taşıyan ve lezyonlu olan kişinin partnerine temasıyla bulaşır. Bunlar yüzeyde kabarık, koyu kahverengi, irili ufaklı bazen kanayabilen, çabuk yayılım gösteren karnıbahar görünümündeki ağrısız oluşumlardır.

Siğiller genellikle genç erişkin grupta görülür

Ortalama başlangıç yaşı 16-25'tir. Siğiller enfeksiyon alındıktan 1-6 ay sonra gelişir. Ancak virüs çoğalması genellikle 6-9 aydır. HPV adı verilen virüs kültür ortamlarda belirlenemiyor. Moleküler biyoloji tetkikleri ile tespit ediliyor. 70'den fazla tipi bulunuyor. HPV cinse yollu bulaşıyor. Genital kanserlerin oluşumunda etkili olduğu biliniyor. Dünyada seksüel olarak aktif kadınların yüzde 30'unun HPV virüsünü taşıdığı düşünülüyor.Genital Siğil Neyin HabercisiVajinal, anal ilişki veya herhangi bir cinsel temas sırasında hastalıklı kişiyle doğrudan temas yoluyla bulaşıyor. Çoğunlukla semptomsuz seyrettiği için kadın ve erkeklerde gerçek görülme sıklığının bilinmesi güçleşiyor.

Sinsi bir hastalık

Siğiller vücudun her tarafında çıkabilirler. Ama genital bölgede görülen siğiller diğerlerinden farklıdır. Sinsi bir içimde yayılırlar. Kıl batmalarının siğillerle bir ilgisi yoktur. Genital siğiller tek tek görülebildikleri gibi çok büyük boyutlara da ulaşabiliyorlar. Hastalık genellikle belirti vermiyor. Bazı hastalarda tedaviye yanıt vermeyen vajinal yanma ve kaşıntı oluyor ya da ağrılı cinsel ilişki görülüyor. Bazılarında da sık sık tekrarlayan genital siğil şeklinde ortaya çıkıyor.Genital Siğil Neyin HabercisiNerelerde görülüyor?

Siğiller dış cinsel organlarda, vajinada rahim ağzında, makat ve idrar kanalı çevresinde görülebiliyor. Genital siğillerin teşhisi pap smear testiyle saptanabiliyor. Genital siğile neden olan virüsler içinde bazılarının kansere yol açtığı biliniyor.

HPV tip 16, 18, 31, 33, 35 rahim ağzı kanserlerinden sorumludur. Virüs DNA'ya yerleştiği için hiçbir zaman tam anlamıyla vücuttan atılamıyor.

Tedavisi nasıl yapılıyor?

Sinsi seyreden bu hastalığa yakalanan hastalarımızda eğer siğil varsa elektro koterle yakıyoruz. Siğilin her zaman tekrarlama riski var. Yakma dışında "5-Fluorourasil" isimli bir anti kanser ilacıyla, "podofilin" denilen bir başka ilacı siğillerin üzerine sürerek tedaviyi sürdürüyoruz. En az 3 hafta bu tedavi sürüyor. Siğiller tekrarlarsa hastaları düzenli olarak takip ediyoruz. Tedavi sırasında cinsel ilişkide bulunulmaması veya prezarvatif kullanılmasını öneriyoruz.Genital Siğil Neyin HabercisiBilgi korkuyu önler!

Birçok kişi taşıyıcı HP virüsü taşıyan birçok kadında genital siğiller gözlenmiyor. Hasta taşıyıcı oluyor. Erkeklerde de penis üzerinde görülebiliyor. Bu yüzden biz cinsel olarak aktif kadınların yılda bir defa pap smear testi yaptırmalarını öneriyoruz. Güvenilir bir cinsel partnerle birlikte olmak, prezarvatif kullanmak da önlemler arasında yer alıyor.

Pap smear testi: Jinekolojik muayene sırasında Rahim ağzından özel bir fırça ile örnek alınıp patoloji laboratuvarına gönderiliyor. Kanserlerin erken teşhisi için pap smear testinin her yıl düzenli yaptırılması gerekiyor.

Kadın Hastalıkları Uz. Dr. Şenay Gür

False