Mahmure

Sağlık

Genel Sağlık

Ev konservelerindeki tehlike

Ev konservelerindeki tehlike

Özellikle dar ve orta gelirli ailelerin evlerinde hazırlamaya başladığı konservelerin, hijyenik şartlara uyulmaması durumunda insan sağlığını tehdit ettiği bildirildi.

Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Durak, yaz mevsiminin son günlerinin yaşandığı bugünlerde çok sayıda ailenin kışlık hazırlığına başladığını söyledi. Bu hazırlıkların başında konservelerin geldiğini bildiren Durak, yeterli sıcaklık uygulanamayan ev konservelerinde mikroorganizmaların tam anlamıyla öldürülemediğini, bunun da sağlık açısından büyük risk oluşturduğunu belirtti.

Konservelerde insan sağlığını tehdit eden en tehlikeli mikroorganizmanın "Cl. Botulinum" olduğunu vurgulayan Durak, bu bakterinin ürettiği toksinin 1 miligramının insanı öldürmeye yettiğini ifade etti. Durak, bu mikroorganizmanın 100 derecelik bir ısıtma işlemi ile yok edilebildiğini belirterek, "Ancak, bakterinin spor oluşturma özelliği bulunuyor. Ölürken oluşturduğu sporlar, oda sıcaklığına gelindiğinde yeniden gelişip üremeye başlıyor" dedi.

Konserveler açısından büyük risk oluşturan bu sporların öldürülmesi için 15 dakika boyunca 121 derecelik bir ısısal işleme ihtiyaç duyulduğunu anlatan Durak, "Fabrikada üretilen konserveler, teneke kutularda hazırlandığı gibi, hijyenik şartlar yerine getiriliyor. Evlerde 121 derece sıcaklığa ulaşmak olanaksız" diye konuştu.

Hazırlanan konservelerin kapağının kesinlikle hava almayacak şekilde kapatılması gerektiğine de dikkati çeken Prof. Dr. Durak, bunun da sadece fabrikada üretilen teneke kutularla mümkün olabildiğini bildirdi.

Bozuk konserve nasıl açılır?

Durak, teneke kutu konserve kullanılmasının bazı avantajları olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Konservelerin sağlıklı olup olmadığı, teneke kutunun fiziki durumuna bakılarak anlaşılabilir. Teneke kutularda hazırlanan ve marketlerde satılan hazır konservelerin bozuk olup olmadığının anlaşılması için kutunun üzerinde iç içe geçmiş halkalar bulunur. Bu halkalar, eğer konservede mikroorganizma üremişse ortaya çıkan gazın etkisiyle kutuda bombeye neden olur. Böylece konservenin bozuk olduğu anlaşılabilir. Bu nedenle, marketlerden konserve alınırken bombe yapıp yapmadığına dikkat edilmelidir. Evde hazırlanan konserveler ise camdan yapıldığı ve bombe yapmayacağı için tüketici açısından her an zehirlenme riski taşır." Durak, yeterli ısı uygulanmayan ev konservelerinin fazla mikroorganizma içerdiğinden öldürücü olabileceğini vurgulayarak, bu konuda ısrarcı olan ev kadınlarının, riski biraz olsun azaltmak için hijyenik koşulları yerine getirmesi ve mutfakta çok dikkatli davranması gerektiğini sözlerine ekledi.
854
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.