Mahmure

Sağlık

Genel Sağlık

Diyabet hastaları için beslenme reçetesi

Diyabet hastaları için beslenme reçetesi

Şeker hastalarının sağlıklı beslenmeleri için Glisemik İndeks değeri düşük gıdaları tercih etmeleri gerekiyor

İstanbul Teknik Üniversitesi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, kalp-damar rahatsızlığı, körlük, felç, böbrek yetmezliği ve kalp krizi gibi ciddi hastalıklara yol açan şeker hastalığında beslenmenin büyük önem taşıdığını söyledi.

Farklı gıdaların, yemek sonrasında kanın glukoz içeriğinin artışı üzerine değişik ve çok ciddi etkilere sahip olduğunu belirten Boyacıoğlu, "Glisemik İndeks, bu etkinin bir ölçümüdür ve indeksi düşük değerlere sahip gıdalar, tüketildikten sonra kandaki glikozun daha az artmasına neden olurlar" dedi.

Bu yüzden Glisemik İndeks değeri düşük olan gıdaların, şeker hastalarının mutlaka tercih etmesi gereken gıdalar olduğunu vurgulayan Boyacıoğlu, şöyle konuştu: "Şeker hastaları beslenmede Glisemik İndeks değerini esas almalıdır. Bu değerlere göre yapılan beslenmenin diyabet hastalarının daha rahat etmesini sağlayacağı kesindir. Özellikle Glisemik İndeksi düşük olan soya fasulyesi ve bazı meyveler beslenmede şeker hastalarına öneriliyor."

Bazı gıdaların Glisemik İndeks değerleri şöyle:

Gıda Glisemik İndeks

Glukoz 100
Mısır gevreği 80
Pirinç 72
Patates 70
Beyaz ekmek 69
Muz 62
Spagetti 50
Yulaf kırması 49
Bezelye 47
Elma 38
Mercimek 29
Greyfurt 25
Üzüm 25
Kiraz 22
Soya fasulyesi 15
912
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.