Mahmure

Sağlık

Genel Sağlık

Çürüklere Karşı Peynir

Çürüklere Karşı Peynir

Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Sekreteri Nezih Yavuz Tan, şeker ve şeker ürünleri yedikten sonra ağıza alınacak bir parça peynirin çürük etkisini azaltacağını bildirdi.

Dişhekimi Nezih Yavuz Tan yaptığı açıklamada, diş çürüklerinin en önemli nedeninin yanlış beslenme alışkanlığı olduğunu söyledi. Yanlış beslenme alışkanlığının zararlı besinlerin dişte yarattığı hasarları arttırırken, diğer yandan tükürüğün kalitesini ve savunma gücünü düşürerek ağız hijyenini bozduğunu kaydeden Tan, "Bir aylık Ramazan süresi boyunca tutulan oruçtan sonra kutlanan Şeker Bayramı süresince hem genel sağlık, hem de ağız diş sağlığı nedeniyle dikkat edilmesi gereken beslenme kurallarının olduğuna inanıyoruz" dedi.

Şeker ve şekerli ürünlerin gün boyunca ağız boşluğu içinde bulunma süresinin çürük oluşumunda önemli bir etken olduğunu ifade eden Tan, "Çok az miktardaki şeker (örneğin 15 ml) bile plak içerisinde önemli asit oluşumuna yol açmaktadır" dedi.

Asit içeren besin maddeleri ve içeceklerin dişin sert dokularına zarar vererek diş minelerinde deminerilazyona neden olduğunu kaydeden Tan, limon suyu, kola, portakal suyu, elma suyu, süt(yağlı), sodanın diş sert dokularında erozyona neden olduğunu bildirdi. Tan, dişi şekerlerin zararlı etkilerine karşı korumak için şu önerilerde bulundu:

- Şekerli, yapışkan ya da asitli gıdalar üç ana öğün içinde tüketilmeli.

- Öğün aralarında elma, havuç gibi sert, dişleri temizleyip dişetine masaj yapacak gıdalar yenmeli.

- Şekerli, yapışkan gıda yendikten sonra dişlerin fırçalanması mümkün değilse ağız su ile çalkalanmalı ya da bir bardak su içilmeli.

- Yine şekerli gıda yendikten sonra ağıza atılacak bir parça peynir şekerin çürük yapıcı etkisini gidermek açısından son derece önemlidir.
934
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.