GeriKadın Sağlığı Çay kanseri önlüyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çay kanseri önlüyor

"ABD´de Rochester Üniversitesi Çevre Sağlığı Bilim Merkezi´nde yapılan araştırmada, yeşil çay ve içindeki maddelerin kansere karşı bilinenden daha güçlü etki ortaya koyduğu saptandı."

Bilim adamları, yeşil çayı fazlaca tüketen insanlarda neden kanser vakalarının daha az meydana geldiğini şimdi daha iyi anlayabildiklerini belirtti. Yeşil çayın içinde bulunan EGCG ve EGC gibi maddelerin, sigara ile ilişkili kanser riskine karşı da etkili bulunduğu belirlendi. EGCG maddelerin, brokoli, lahana, üzüm ve kırmızı şarapta bulunan flavonoid maddelerin değişik türü olduğu biliniyor. Önceki araştırmalarda, flavonoid maddelerin kansere karşı etkili olduğu gözlendi. Bilim adamları, yeşil çayın romatizmal arterit ve kolesterole karşı da etkili olduğunu, kanser üzerindeki etkisinin ise yeni araştırmada yeni bir sürprizi ortaya koyduğunu açıkladı.AH aktivitesini önleyebiliyorYeni araştırmada uzmanlar, yeşil çayın içindeki maddelerin AH (aryl hydrocarbon) molekülünün aktivitesini önleyerek, sigara dumanı ve dioxinin ortaya koyduğu toksin etkiyi yok edebildiğini belirledi. Bir molekül olarak bilinen AH reseptörünün, bazı genlerin değişerek zararlı hale gelmesi üzerinde etkili olduğu biliniyor. Antikanserojen etkisi bilinen yeşil çayın AH reseptörü üzerinde etkili olduğu şimdiye kadar bilinmiyordu. Dr. Thomas Gasiewicz, yeşil çayın içerdiği maddelerle bilindiğinden daha farklı olarak kansere karşı etkili bulunduğunun saptandığını açıkladı.Çay olarak tüketilmesinin etkisi araştırılacakUzmanlar, laboratuvar ortamında elde edilen etkili sonucun, çay olarak içilmesiyle de sağlanacağının söylenemeyeceğine değindi. Normalolarak içilen yeşil çayın aynı etkiyi ortaya koyup koymadığının ancak yeni araştırmalarla saptanabileceğine işaret edildi. 21 Temmuz tarihli "Chemical Research in Toxicology" dergisinde yer alan araştırma raporu, 4 Ağustos´ta özel bültenle duyuruldu.

False