Mahmure

Sağlık

Genel Sağlık

Buzdolabı Yerleştirmenin Püf Noktaları

Buzdolabı Yerleştirmenin Püf Noktaları

Buzdolabı yerleştirme sanatı ve besin saklama önerilerini sizler için derledik.. İşte buzdolabı yerleştirmenin püf noktaları...

Güncellenme tarihi: 23.10.2014

Besinlerimizi ve sağlığımızı korumada en büyük yardımcılardan biri, sessiz kahraman buzdolabımızdır. Dolayısıyla sizin hayat tarzınıza uygun buzdolabı modelleri arasından doğru seçimi yapmak önemlidir. Ayrıca besinleri uygun şekilde muhafaza etmek çabuk bozulmasını engeller ve hem bütçemize hem de sağlığımıza zarar vermez.

Uzmanlar, “Yiyecekler buzdolabına doğru yerleştirilmezse erken bozulabilir ya da bakteri gelişebilir” diyor. Özellikle et, tavuk, balık, süt, yoğurt, yumurta, peynir gibi hayvansal kaynaklı bütün ürünler potansiyel riskli olarak kabul edildiğinden, bir de normalde potansiyel riskli olmayan pirinç, patates gibi yiyecekler piştikten sonra riskli hale gelen besinler olduğundan, buzdolabını yerleştirirken bunlara özel önem vermek gerekiyor.
Eskiden buzdolaplarındaki raflar arasında sıcaklık farkı vardı. Buzluğa en yakın olan raf her zaman en soğuktu ve aşağı raflara doğru soğukluk derecesi azalıyordu. Potansiyel risk grubundaki yiyecekleri, yani bakteri üremesi olabilecek ürünleri her zaman için en üste koymamız gerekiyordu. Ancak şimdi Vestel Buzdolaplarında yer alan Multiflow Soğutma Sistemi sayesinde, her rafa ayrı ayrı hava gidiyor ve buzdolabınızın her yerinden aynı oranda soğutma sağlanıyor. Dolayısıyla artık besinlerinizi istediğiniz rafa yerleştirebilirsiniz.

VESTEL BUZDOLAPLARINDA YER ALAN MULTİFLOW SOĞUTMA SİSTEMİ SAYESİNDE, BUZDOLABINIZ TAMAMEN DOLU OLDUĞU DURUMDA BİLE, GIDALARINIZDA BEKLENEN SOĞUTMA PERFORMANSINA SAHİP OLACAKSINIZ.


Buzdolabı yerleştirirken dikkat etmeniz gereken püf noktaları:

Çiğ eti pişmiş etten mutlaka ayırın

Tezgâhta olduğu gibi buzdolabında da pişmiş etlerle çiğ olanların birbirine dokunmaması çok önemlidir. Çiğ et potansiyel mikrop taşıyıcısıdır, iyi pişen yemekte ise bakteriler bir süreliğine ortadan kalkar. Yani pişirme, aynı zamanda bir cins bakterilerden arındırma işlemidir. Pişmiş et, çiğ ete temas ederse, yeniden kirlenebilir ve bakteri taşıyıcı hale gelebilir.
Yumurtanın risklerini bilin

Sofraların vazgeçilmezi yumurta, masum görünüşüne rağmen, pişirilmeden önce en tehlikeli gıdalardandır. Yumurta hem kabuğunda hem içinde büyük miktarlarda bakteriye ev sahipliği yapar. Bu nedenle yumurtaları kendi kutusu içinde saklayın. Çünkü yumurtanın kabuğuna değen bütün besinler kirlenecektir. Genellikle yumurta raflarında, yumurtalardan boş kalan yerlere, sarımsak, limon koymak gibi uygulamalar, mikropların hızla yayılması açısından tehlikelidir.Plastik ambalaj kaplarının, saklama kabı olmadığını unutmayın

Son dönemlerde sık yapılan hatalardan biri, kalın plastikten yapılmış (dondurma, yoğurt gibi ürünlerle gelen) kapları yıkayarak, tekrar tekrar saklama kabı olarak kullanmaktır. Bu, her ne kadar ekonomik ve çevre dostu bir çözüm gibiymiş gibi görünse de, sağlık açısından çeşitli riskler taşınır. Öncelikle plastik kaplar, diğerlerine göre en sağlıksız olanlardır. Ayrıca bu kaplar, sadece satılırken içinde bulunan ürünü, belli bir süre korumak amacıyla tasarlanmış ve üretilmiştir. Bu kapları özellikle bulaşık makinesinde yıkadığınızda, bulaşık makinesine dayanıklı üretilmediklerinden, siz deformasyon görmeseniz bile hem üzerindeki boyaların hem plastik kısmının tehlikeli hale geçme olasılığı vardır. Ömrü zaten kısa olan bu kaplardan, içlerine sonradan koyduğunuz besinlere plastik, boya ve benzeri moleküllerin geçme şansı, bunları ciddi anlamda riskli hale getirir. Bu nedenle, uzun süreli saklama amacıyla üretilmiş, tercihen bulaşık makinesinde yıkanmaya da dayanıklı saklama kapları kullanınız.

Sütü, ışık geçirmeyen kutularda saklayın

Bazı besinler gün ışığıyla karşılaştığında besin değerini büyük ölçüde kaybeder. Süt de bunlardan biridir. Bu nedenle satın alırken ve saklarken günışığı geçirmeyen kaplar tercih edilmelidir. Bu, özellikle B2 vitamininin vasfını yitirmemesi açısından önem taşır.Cam kaplarınızın değerini bilin

Kırılma riski olsa da, plastik ve metal gibi alternatifleriyle karşılaştırıldığında, cam kapların besinleri sağlıklı saklamak açısından, büyük üstünlüğü vardır. Daha doğaldır, paslanarak veya çözülerek besine karışmaz. Saklama kabı alacaksanız, cam olanları tercih etmeye özen gösterin.

Sebzeleri ambalajında bırakmayın

Ambalaj, eve getirene kadar sebzenizi korur, fakat daha sonra genellikle gereksiz, hatta riskli hale gelebilir. Plastik poşetler gıdanızı olumsuz etkileyebilirken, kâğıt ambalajlar, sebzenizin daha erken bozulmasına neden olabilir. Sebzeleri buzdolabınıza ambalajından çıkararak yerleştirmek, en sağlıklı yöntemdir. Elbette buzdolabı raflarının ve sepetlerinin temizliğinin de ihmal edilmemesi gerekir.

11190
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.