GeriKadın Sağlığı Bebeğinizle doğmadan tanışmak
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeğinizle doğmadan tanışmak

"Türkiyede yeni kullanılmaya başlayan 4 boyutlu ultrason ile bebek daha doğmadan görülebiliyor ve o an neler yaptığı izlenebiliyor."

Bundan yaklaşık 30 yıl önce kullanılmaya başlanan iki boyutlu ultrason gebe muayenelerinde yeni bir devir başlattı. Bu teknik ile anne karnındaki bebeği iki boyutlu görme, cinsiyetini tespit etme, olası anomalileri saptayabilme mümkün hale geldi. Sonra 3 boyutlu ultrason teknolojisi ile tanıştık. Bu sayede bebeklerin yüzlerini zorda olsa görebilme olanağı bulduk. Bugün ise anne adyları için daha büyük bir sürpriz var. Geliştirilen 4 boyutlu ultrason teknolojisi ile bebek daha doğmadan 3 boyutlu olarak görülebilmekte, o andaki hareketleri, mimikleri izlenebilmekte, fotoğrafları çekilebilmekte ve bütün bunlar cd'ye alınıp saklanabilmekte. Ayrıca bazı yüzeysel anomalilerin teşhisi çok daha kolaylaşmaktadır. Örneğin dudak-damak yarığı, spina bifida,parmak anomalileri gibi.Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jin. Op. Dr.Lale Zeynep Kanmaz bu konuda şunları söyledi: "Biz yaklaşık altı aydır yaptığımız çalışmalarda bebeklerin esnemesini,esnerken ağzını kapatmasını (Tabi amacı omuydu bilemiyoruz), gülümsemesini,kaşlarını çatmasını,parmak emmesini( Ayak parmaklarıda dahil olmak üzere),yüzünü kapamaya çalışmasını,gözlerini ovalamasını,dilini çıkartmasını,ayak hareketlerini,tekmelerini,dansa benzer ritmik hareketlerini gözlemledik. Bu çalışmalar aileleri olduğu kadar bizi de heyecanlandırdı. Gebelik takip sürecine ayrı bir renk kattı. Özellikle 32-34. gebelik haftalarındaki görüntülerde bebeklerin kime benzediği ile ilgili yorumlar yapar hale geldik.


"Gerçektende o bebekler doğduğundaki benzerlikler çarpıcıydı"Çalışmalarımız esnasında anne-baba adaylarının tepkileri gerçekten görülmeye değerdi. Bebeğini fotoğraf görüntüsünde ve hareketli karşısında gören anne adaylarının gebeliğin sonraki sürecinde çok daha ilgili davrandıklarını izledik." Bu konuda çalışmalara katılan bir anne adayı ise duygularını şöyle dile getirdi:" Çok farklı bir duygu.Öncelikle sağlığını merak ediyorsunuz. Yüzünü görmek sizi rahatlatıyor. Sonra kime benzediğini merak ediyorsunuz. Ben eşimle birlikte izledim. Yüzünü ilk gördüğümüzde ikimizde çok heyecanlandık. Babaya benzettik. Gerçektende doğduktan sonra yanılmadığımızı anladık. Onu ilk gördüğümde sanki kucağıma almış gibi hissettim. Çok mutlu oldum."Bu teknoloji ile şu an yapılabilenler bunlar. Hedef ise ilerleyen dönemlerde bebeklerin hareketlerinin izlenmesi ile anne karnındaki bebeğin fonksiyonel sağlığı ile ilgili yorumlar yapılması, hangi haftada neyi yapıp neyi yapamadığı ile ilgili takibin sürdürülebilmesi.Daha ayrıntılı bilgi için:Jin. Op. Dr. Lale Zeynep Kanmazlzkanmaz@e-kolay.net0212 - 570 54 27/ 561 29 83İncirli Cad. Hızalan Sitesi No:19/21 Bakırköy/ İst.

False