GeriKadın Sağlığı Barbeküde Korkutan Riskler!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Barbeküde Korkutan Riskler!

Barbeküde Korkutan Riskler!

"Pikniğin klasikleri arasında kuşkusuz ilk akla geleni mangal keyfi. Ancak yüksek ısıya maruz kalan yiyeceklerin sağlığımızı tehdit ettiğini biliyor muyuz?"

Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, yüksek ısıya maruz kalan yiyeceklerin sağlık açısından son derece zararlı olduğunu hatırlatıyor. Yüksek ısıda, kısa sürede pişen yiyecekler arasında en fazla riski, et gibi yüksek protein içeren yiyecekler taşıyor. "Aslında bu tür beslenme tarzı çoğunlukla
Uzakdoğu'ya ait.
Barbeküde Korkutan Riskler
Besinlerini direkt ateşte pişirerek ya da tütsüleyerek tükettikleri için özellikle Japonya'da mide ve bağırsak kanserleri dünya ortalamasının çok üstünde" diyor. Japonların beslenme prensiplerini değiştirmeleri son 10 yılda bu kanserlerin görülme sıklığını azalttı. Türkiye'de de kebap ve mangalın çok yapıldığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, mide ve bağırsak kanserleri ilk sıralarda yer alıyor.

Kırmızı, beyaz et fark etmez

Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Necdet Üskent, yüksek ateşte pişen ette ortaya çıkan nitrozaminlerin kanserojen etki yarattığını söylüyor. Özellikle de mide kanseri oluşmasında. Pişirme sırasında kanserojen maddelerden hetorosiklik aromatik aminler ve nitritler ortaya çıkıyor. Özellikle de etler tuzda saklandıktan sonra pişirilmişse. "Bu tarz pişirmeler mide, kolon, yemek borusu ve baş-boyun kanserlerine neden oluyor. Etin beyaz ya da kırmızı olması kanserojen etki açısından fark yaratmıyor. Risk bu pişirme şeklinde tüm gruplarda eşit" diyor.
Barbeküde Korkutan RisklerUzmanlar, hangi sıklıkla mangalda et yendiğinde zararlı etkilerin oluştuğu konusunda net bilgi veremiyor. Ancak bu tarz beslenmeyi günlük hayatın bir parçası haline getirenlerde riskin arattığını söylemek mümkün. Antikanserojen gıdaların da aynı oranda alınması kanser yükünü azaltabiliyor. İçlerinde likopen, polifenol, isoflovanoid, allium bileşikleri ve tanen gibi antikanserojen maddeleri içiren sebze ve meyve tüketilmesi bu nedenle yararlı.

Mangalda pişirilen besinler et ya da sebze fark etmeden aynı miktarda karbonmonoksit ve kükürtdioksite maruz kalıyor. Sebzelerde su oranı, ete oranla daha yüksek olduğundan kanserojenik etkisi daha düşük. Ancak vitamin değerlerini önemli oranda yitirdiklerini göz ardı etmeyin. Doğru ve sağlıklı pişirmek için buhar veya fırını tercih etmekte yarar var.
Barbeküde Korkutan Riskler
Dumanı göğüs hastalıklarını tetikliyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez, kronik akciğer hastalarının mangal dumanına maruz kalmasının da sorunlara neden olabileceğini söylüyor. Astım, KOAH gibi akciğer hastalığı bulunanların kısa süreli de olsa mangal dumanına maruz kalması, astım atağına veya KOAH alevlenmesine zemin hazırlıyor.
Barbeküde Korkutan Riskler

False