Mahmure

Sağlık

Genel Sağlık

Balıksız olmaz

Balıksız olmaz

Kalp ve damar rahatsızlıkları bulunanlara özellikle önerilen balığın, sağlıklı yaşam için haftada üç kez tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Güncellenme tarihi: 13.03.2013

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Cengizler, balığın A ve D vitamini bakımından çok iyi bir protein kaynağı olduğunu söyledi.

Sağlıklı yaşam için haftada üç kez balık yenmesi gerektiği de vurgulayan Prof. Dr. İbrahim Cengizler, balığın sindirimi kolay olduğu için özellikle yaşlılar ve çocuklar tarafından tüketilmesi gerektiğini belirtti. Cengizler, balığın kalp ve damar rahatsızlıkları bulunan kişilere de özellikle önerildiğini vurguladı.

Yapılan araştırmaya göre, balıkla beslenen çocukların balık tüketmeyenlere oranla yüzde 27 daha zeki olduklarının belirlendiğini de vurgulayan Cengizler, ''Türkler, enerji ve protein ihtiyaçlarını balık yerine daha çok tahıl ve kırmızı etle gideriyorlar'' açıklamasında bulundu.

"Kişi başı balık tüketimi yıllık 10 kilodan az"


Türkiye'de balık tüketiminin Japonya'ya oranla 50 kat daha az olduğunu belirten Prof. Dr. İbrahim Cengizler, kişi başı balık tüketiminin ise yıllık 10 kilodan az olduğunu açıkladı.

Türkiye'de denizler, iç sular ve çiftliklerde yılda ortalama 600 bin ton balık üretimi yapıldığını da belirten Cengizler, "çevre kirliliği ve aşırı avcılık baskısı nedeniyle deniz ürünlerinde azalmalar görülüyor. Japonya'da yılda kişi başına 500 kilonun üzerinde, Norveç'te 445 kilo, Danimarka'da 230 kilo ve Fransa'da ise 21 kilo balık tüketiliyor" dedi.

906
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.