GeriKadın Sağlığı Bağışıklık sistemini güçlendiren özel kürler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bağışıklık sistemini güçlendiren özel kürler

Bağışıklık sistemini güçlendiren özel kürler

"Diyetisyen Berrin Yiğit, bağışıklık sistemimizi güçlü tutacak kışa özel kürleri anlattı."

Sabahları zencefil, çubuk tarçın, kakule ve limon dilimi ile demlenmiş ılık suya, 1 çay kaşığı kestane balı karıştırıp için. Yine gün içinde 1 kase evde mayalanmış yoğurda 1’er çay kaşığı zerdeçal, zencefil, ısırgan tohumu, üzüm çekirdeği karıştırıp tüketin. Serbest radikaller vücutta başıboş dolaşarak hücrelere zarar verir. Zerdeçalın etken maddesi olan kurkumin yüksek antioksidan etkisiyle bu zararlı molekülleri yok ederek bağışıklığı korur. Yine zencefil de vücudu ısıtıp, mikroplardan arınmaya yardımcı olur harika bir bağışıklık dostudur.

Soğuk algınlığında, zayıf bir bağışıklık sistemi ile savaşa giren metabolizma yavaşlar, kendini koruma adına su toplar. Bunu önlemek adına her zaman içtiğinizden yarım litre daha fazla su ve bitki çayları içmenizde fayda vardır. Bu suyun bir miktarının limon dilimli veya ılık içilmesi metabolizma üzerinde olumludur. Dilerseniz tüketimi daha keyiflendirmek için 1-2 yemek kaşığı meyve suyu veya meyveli soda da ekleyebilirsiniz

Vücudun enfeksiyonlarla savaşta imha ekibi A, C ve E vitaminleri, selenyum ve çinko mineralidir.

Bedeni istila eden düşmanları yok eden, düşen enerjiyi artıran, tokluk hissi, insülin dengesi sağlayan C vitamini kaynağı turunçgiller, nar, kivi, kırmızı biber, brokoli beslenmeye eklenmelidir. Bağışıklık sistemi hücrelerini artıran A vitamini kaynağı havuç, balkabağı, brokoli, domates, ıspanak, yumurta, marul ayrıca hücre duvarlarına bariyer çeken E vitamini zengini fındık, badem, yer fıstığı, ceviz, zeytinyağı, hindistancevizi yağı beslenmede yer almalıdır.

Hastalıklara karşı savunma gücünü artıran çinko kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, süt, yoğurt, bezelye ve cevizde bolca bulunur. Hücre hasarından koruyan selenyum kaynakları için ise et, sakatat, balık, süt ürünleri, tahıllar, yumurta tüketilmelidir. Vücudun üretemediği için dışarıdan alınması zorunlu olan Omega 3’ler de bağışıklığın güçlenmesinde etkilidir. Haftada 3 kez, ızgara, fırın veya buğulama olarak pişen balık, derisiz tüketilmelidir.

Sağlıklı yağlara odaklanın

Yüksek yağlı diyetler, immün sistemi zayıflatabilirken düşük yağlı diyetlerin artırabileceği bilinmektedir. Bunun için doğru cins ve miktarda yağ tüketmelisiniz. Trans yağlardan uzak durmalı, omega 3’leri eksik etmemelisiniz.

Kış aylarında güneşin olduğu saatlerde 15 dakika yürüyüş yapın, kan değerlerinizi kontrol ettirip eksikliğiniz varsa destek alın.
Hergün nabzı şaşırtan yürüyüşler yapın. Düzenli egzersiz yapanların enfeksiyonlara yakalanma riski yapmayanlara kıyasla %25 daha az görülmektedir.

Dikkat: Vücudun savunma sistemini zayıflatan hamur işleri, yağda kızarmış besinler, ağır tatlılardan uzak durmak gerek. Yine fazla stres, aşırı alkol alımı, sigara kullanımı, uykusuzluk, yorgunluk, yeterli güneşlenmemek ve az spor da bağışıklığı düşüren faktörlerdir.

False