Mahmure

Sağlık

Genel Sağlık

Avrupa vejetaryen ABD obez oluyor

Avrupa vejetaryen ABD obez oluyor

ABD'de obez oranı sanılandan fazla çıkarken, Avrupa'da yükselişe geçen vejetaryenlik trendi Time Dergisi'ne kapak oldu. Gençler ''cool'' olduğu için vejetaryenliği seçerken, sadece sebze ve meyvelerle hazırlanmış yemek yapan restoranların sayısı hızla artıyor.

TIME Dergisi'nin 10 bin kişi üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre 10 milyon ABD'li kendini vejetaryen kabul ediyor. İngiltere'de ise vejetaryen sayısının 3.4 milyon olduğu tahmin ediliyor, bu da toplam nüfusun yaklaşık yüzde 5.7'sine tekabül ediyor. Oysa bu rakam 1985 yılında sadece yüzde 2.6'ydı.

Teenage Research Unlimited kuruluşu tarafından gençler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, yetişkinlerin yüzde 25'i vejetaryenliği ''cool'' olarak değerlendiriyor. İngiltere'de de özellikle genç kızlar arasında ''cool'' faktörü önemli rol oynuyor. İngiliz Gıda Standartları Ajansı'nın yaptığı bir araştırmaya göre, yaşları 15 ile 18 arasında değişen genç kızların yüzde 10'u et yemiyor.

Paris'teki Danone Enstitüsü'nün beslenme uzmanlarından Brigitte Boucher, özellikle ''deli dana'' krizinin ardından bu eğilimin ağırlık kazandığı söylüyor. Kızların zayıf kalma arzusu da buna eklenince, vejetaryenlik daha bir öne çıkıyor. Genç vejetaryenlerin sağlık açısından yaşadığı en önemli sorun kalsiyum ve demir eksikliği.

Çünkü bu mineraller, sebze ve meyvelere oranla etten daha kolay alınabiliyor.

Geçen ilkbaharda California'daki Loma Linda Üniversitesi'nde yapılan Uluslararası Vejetaryan Beslenme Konseyi'nde yeşil-oburlukla ilgili olarak önemli veriler açıklandı. Buna göre, vejetaryen ağırlıklı diyet, böbrekler ve şeker hastalarında sinir sisteminin işlemesinde faydalı olabiliyor. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenme, yaşla birlikte görülen beyin işlevleri, algılama ve motor yeteneğinde görülen azalmayı yavaşlatabiliyor. Vejetaryen yaşlılar, öteki gruptaki yaşıtlarına göre daha az ilaç kullanıyorlar. Ancak düşük proteinli beslenme kalsiyum oranını azaltarak, iskelet sistemi üzerinde, kemik erimesi gibi olumsuz etkiler gösterebilir.

Vejetaryen fraksiyonları

1- Filizciler

Tohum ve fasulye filizleriyle, brokoli ağırlıklı diyetlerini diğer çiğ gıdayla destekliyorlar.

2- Meyveciler

Meyve ve böğürtlen cinsi yemişler, tahıl, ceviz, fındık, tohum, baklagiller, domates gibi meyve ve sebzeyle besleniyorlar.

3- Çiğ gıdacılar

Enzimlerin parçalanmaya başladığı 48 derecenin üzerinde pişirilmiş herhangi bir şeyi yemiyorlar. Bu gruba dahil bazı vejetaryenler, Hz. İsa'nın da hep çiğ beslendiğine inanıyor.

4- Katı kuralcılar

Et ve süt ürünleri, yumurta ve bal dahil olmak üzere hiçbir hayvani ürünü tüketmiyorlar. Hatta bazıları deriden yapılmış ürünleri bile kullanmıyor.

5- Yumurta yiyenler

Sebze ve meyvenin yanı sıra, yumurta da yiyorlar.

6- Sütçüler

Sebze ve meyve haricinde süt ürünleriyle besleniyorlar. Ancak yumurta yemiyorlar.

7- Süt ve yumurtacılar

En sık rastlanan vejetaryen grubu. Meyve ve sebzeyle birlikte hem süt ürünleri, hem de yumurta yiyorlar. Çünkü süt ve yumurta, hayvanların öldürülmesini gerektirmiyor.

8- Pesco ve Pollolar

Pesco'lar balık yiyor. Çünkü balığın sofistike bir sinir sistemi yok. Pollo'lar tavuk yiyor. Son olarak da yarı vejetaryen denilen yeni bir fraksiyon çıktı ortaya. Bu gruptakiler mümkün olduğu kadar et yemekten kaçınıyor.
855
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.