Mahmure

Sağlık

Genel Sağlık

Adı konmamış rahatsızlığınızın sebebi Glutamatlı gıdalar olabilir!

Adı konmamış rahatsızlığınızın sebebi Glutamatlı gıdalar olabilir!

Glutamatlı besinlere dikkat...

Adı konmamış rahatsızlığınızın sebebi Glutamatlı gıdalar olabilir!
E621 olarak da bilinen monosodyum glutamat (MSG)bir çok gıda ürününde aromayı artırmak için kullanılan bir katkı maddesidir.

Glutamik asit te, glutamik asidin MSG' den farklı tuzları, mesela monopotasyum glutamat gibi, MSG ile aynı etkiyi gösterirler. Bilimsel olarak beşinci tat olarak acı, tatlı, tuzlu, ekşinin yanında ayrı bir tat kabul edilir.

Glutamat proteinin ana bileşenidir. Hemen hemen bütün protein içeren gıdalarda (et, kümes hayvanlarının etleri, deniz ürünleri) doğal olarak bulunur. Doğal olarak bulunan glutamat, bu özel tadı vermek için geleneksel olarak kullanılmıştır.

Çiğ et içeren deniz mahsülü veya hayvansal gıdalarda yüksek oranda bulunması bu gıdalar alındıktan sonra ortaya çıkan bazı rahatsızlıklar için bu tarz besinlerin suçlanmasına sebep olmuştur.

Baş ağrısı, bulantı,baş dönmesi halsizlik hali yaptığı bazı insanlardaki bu durumla aradaki bağlantı kesin olarak gösterilememiştir.

Bugün gıda sektöründe hazır dondurulmuş gıda ve çorbalarda vazgeçilmez lezzetlendirici aroma olarak kullanılan MSG ve glutmatın diğer tuzları çok yüksek oranlarda da kullanılsalar miktara bağlı tat değişimi yapmadıklarından tüketicinin iştah açan bu lezzeti fark etmesi mümkün değildir.

Besinsel açıdan bakıldığında dışarıdan alınması zorunlu olmayan bir amino asittir, yani vücudumuzda sentezlenebilir.Buna karşın Glutamat, İnsan metabolizmasında merkezi noktalarda (hormon, enzim ve katalizör olarak) bulunduğundan dolayı önemli fonksiyonları vardır.
Glutamat doğal olarak bir çok besinde bulunmaktadır.

Et, balık, sebzeler ve tahıllarda bağlı formda, domates, süt, patates, soya sosu ve bir çok çeşit peynirde serbest formda bulunur. Besinlerde doğal olarak bulunmasının yanı sıra, sonradanda bir çok gıdaya eklenebilir. Çorbalarda, soslarda ve birçok işlenmiş gıdada sıklıkla kullanılır.

1333
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.