GeriKadın Sağlığı Undaki beyaz tehlike
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Undaki beyaz tehlike

"Has Un Fabrikası Üretim Müdürü Osman Aytav, kanserojen olduğu gerekçesiyle AB ülkelerinde kullanımı yasak olan ve unda beyazlamayı sağlayan benzol peroksit maddesinin, Türkiye'de de kullanımdan kaldırılması gerektiğini söyledi."

Aytav, benzol peroksitin un sanayii içinde önemli bir sorun olduğunu, bu maddenin kanserojen olduğu iddiasının yanı sıra kullanmayan sanayiciler açısından haksız rekabete yol açtığını bildirdi. Türk Gıda Kodeksi'nde, benzol peroksit kullanılmasının sakıncalı olduğu ibaresinin yer aldığını dile getiren Aytav, bunun kullanımının AB ülkelerinde yasak olduğunu dile getirdi. Tüketicilerde ''beyaz un iyidir'' görüşünün hakim olduğunu, bu nedenle benzol peroksit ile unu beyazlatmayan sanayicilerin haksız rekabetle karşı karşıya kaldığını kaydeden Aytav, bu maddeyi kullanan sanayicilerin yasalardaki boşluklardan yararlandıklarını öne sürdü. Türkiye'deki un sanayicilerinin yarıya yakınının bu maddeyi kullandığını iddia eden Aytav, ''Bu maddenin azı da çoğu da kanserojen etkiye sahip. Unun içinde benzol peroksit olup olmadığını bakarak anlamak mümkün olmadığı için, beyaz un yerine kepekli un tercih edilmeli'' dedi. Un Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu üyesi Oğuz Kırtız da, unda beyazlatıcı madde kullananların kesin oranını belirlemenin mümkün olmadığını, dernek olarak amaçlarının un kodeksine bu maddenin ismini yasaklı olarak yazdırmak olduğunu kaydetti. Kodekste benzol peroksitin kesin yasaklı olarak yer almadığını, ancak ''kanserojen'' olduğu gerekçesiyle AB'de kullanımının yasak olduğunu hatırlatan Kırtık, şunları söyledi: ''AB üyesi ülkeler, sağlık konusunda çok dikkatli. Yasaklıyorlarsa, mutlaka kanserojenlikte gerçeklik payı vardır. Konuyla ilgili üniversitelerden görüş toparlıyoruz. Bir dosya hazırlayıp, Sağlık Bakanlığı'na ve Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'ne vereceğiz. Dernek olarak yapacağımız ilk toplantıda, bu konuyu birinci gündem maddesi olarak ele alacağız.''DENETİM YOKPolen Un ve Gıda Katkı Maddeleri şirketi ortağı Haydar Şekersöz ise benzol peroksitin zararlı olduğunun söylenmesine rağmen, yoğun olarak kullanıldığını, yeteri kadar denetim olmamasının temel sıkıntı olduğunu söyledi. Bu maddeyi yurtdışından getirenlerin gümrükten rahatlıkla geçirdiğini, piyasada Tarım ve Sağlık Bakanlıkları'nın denetim yapmadığını iddia eden Şekersöz, ''Yeni katkı maddeleri yönetmeliği hazırlanıyor. Orada yasaklanmasının gündeme geleceği söyleniyor'' dedi. Haydar Şekersöz, beyazlatıcının yoğunlukla Güney, Güneydoğu Anadolu ve Konya'da kullanıldığını da dile getirdi.

False