GeriKadın Sağlığı Sütünüze renk katın, kalsiyumsuz kalmayın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sütünüze renk katın, kalsiyumsuz kalmayın

"Kalsiyum ve D vitamini deposu olarak bilinen sütü genç, yaşlı hemen herkesin mutlaka tüketmesi gerekiyor. Ancak sütü herkesin aynı derecede sevmediği de bilinen bir gerçek. Özellikle de sütün kokusundan ve renginden rahatsız olanlar çoğunlukta."

Kemik sağlığının korunmasında önemli bir yeri olan kalsiyumun alınması gereken miktarı, kişinin yaşına göre değişiyor. Buna göre uzmanlar, 30 – 50 yaşlar arasında günde 1000 mg, 50 yaşın üzerine çıkıldığında da günde 1500 mg. süt içilmesini öneriyorlar. Büyük bir bardak sütte yaklaşık 300 mg. kalsiyum bulunduğu düşünülürse, günde 1 bardak süt içmek, bunun üçte birinin vücuda sağlanması açısından yeterli olacaktır. Uzmanlar, besinlerden yeterince kalsiyum alınmadığı takdirde, ileri yaşlarda ortaya çıkan osteoporoz riskinin de artacağını belirtiyor. Sütün yanısıra yoğurt ve peynir gibi süt ürünleriyle de vücuda gereken kalsiyumun sağlanması mümkün. Ancak kalsiyumun kullanılabilmesi için gereken D vitamininin alınması için süt tüketilmesi gerekiyor.Peki sütün tadını, kokusunu ve rengini sevmeyenler ne yapmalı? Süte farklı lezzetler katarak bu sorunu bir ölçüde halledebilirsiniz. Örneğin muzlu süt, sütü kolay kolay içmeyen çocukların bile çok hoşuna giden bir içecek. Yine çilekli ve çikolatalı süt de sevilen içecekler arasında yer alıyor. Mevsimler nedeniyle süte katacak meyve bulmakta zorlanırsanız, piyasada satılan meyve tozlarını da deneyebilirsiniz. Isıtıldığı zaman kokusunun daha da ağırlaşıp hoşa gitmeyen bir hal aldığı sütü, mümkünse ılık ya da soğuk tüketin. Şeker yerine de bir kaşık balla tatlandırmayı deneyin. Mideniz sütteki şekere (laktoz) karşı hassas ve dayanıksız ise, piyasada bulunan laktozsuz sütleri tüketebilirsiniz.

False