GeriKadın Sağlığı Soğan alırken rengine dikkat
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Soğan alırken rengine dikkat

"Alternatif tıpta kanserden kalbe kadar her türlü hastalığa deva görülen soğanın, sarı ve beyaz renkli olanlarının daha faydalı olduğu bildirildi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahmi Türk yaptığı açıklamada,mutfağın "olmazsa olmaz" sebzeleri arasında yer alan soğanın, 6000 yıldır alternatif tıpta çok sayıda hastalığın tedavisinde kullanıldığını belirtti."

ABD`li ünlü bilimadamı Prof. Dr. Victor Gurewich`in, kalp hastalarına önerdiği tek şeyin "soğan yemek" olduğunu kaydeden Prof.Dr. Türk, soğanın, kandaki kolesterol oranını düşürdüğünün ve "iyi kolesterol" olarak bilinen HDL`yi yükselttiğinin araştırmalarla kanıtlandığını anlattı. Prof. Dr. Türk, Gurewich`in, çiğ soğanın haşlanmış veya kızartılmış soğana oranla HDL`nin yükselmesinde daha etkili olduğunu, ancak haşlanmış soğanın da kalbe başka yararlarının bulunduğunu ortayakoyduğunu belirtti. Haşlanmış soğanın kanı temizlediğini, kanın pıhtılaşmasını önlediğini, hatta pıhtılaşmış kanı tedavi ederek damar tıkanıklığına engel olduğunu anlatan Prof. Dr. Türk, bu yüzden doktorların hastalarına, günde yarım soğan yemeyi ya da soğan suyu içmeyi önerdiklerini söyledi."ŞEKER HASTALARI İÇİN İDEAL BESİN" Soğanın, eskiden beri şeker hastalarını tedavi etmek için kullanıldığını, 1923 yılında yapılan bir araştırmada, soğanda kandaki şekeri azaltan maddelerin bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Türk, hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda da soğanın hem tansiyonu hemde kan şekerini düşürdüğünün tespit edildiğini kaydetti. Prof. Dr. Türk, soğanın, aynı zamanda doğal bir antibiyotik olduğuna dikkati çekti. Rus bilimadamlarının, soğanın birçok bakteriyien iyi şekilde yok eden sebze olduğunu, ağızda oluşan bir yaranın, soğan çiğnenmek suretiyle yok edilebileceğini öne sürdüklerini bildiren Prof. Dr. Türk, eskiden savaşlarda askerlerin yaralarını tedavi etmek için de kullanılan soğanın, acıyı aldığına, uykusuzluğa iyi geldiğine, sinirleri yatıştırdığına ilişkin görüşler bulunduğunu dile getirdi. Mikrobik hastalıklara karşı etkili olan soğanın, alternatif tıpta özellikle dizanteri gibi bağırsak hastalıklarını, öksürüğü ve boğaz enfeksiyonlarını tedavi amacıyla da kullanıldığının altını çizen Prof.Dr. Türk, Harvard Üniversitesi`nde hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmanın da, soğanın kanser üreten hücreleri yok ettiğini ortaya koyduğunu söyledi. Prof. Dr. Türk, "Her türlü hastalığı yenen, mucize bir besin" olarak nitelendirdiği soğanın sağlığa faydalı olabilmesi için tüketimle ilgili şu önerilerde bulundu: "Sarı ve beyaz soğanı tercih edin. Rengi kırmızıya kaçan soğanların HDL kolesterolü üzerinde daha az etkili olduğu biliniyor. Kandaki pıhtılaşmanın önlenmesi açısından hem çiğ hem de haşlanmış soğan yiyebilirsiniz. Kanınızdaki, kalbe yararlı olan HDL`yi yükseltmek istiyorsanız, soğanı çiğ yemelisiniz."

False