GeriKadın Sağlığı Sağlıklı ve eğlenceli: Kurutulmuş meyve
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sağlıklı ve eğlenceli: Kurutulmuş meyve

"Küçük, yuvarlak, koyu renklerde ve kırışık: Evet kurutulmuş erikler pek de iştah açıcı görünmeseler de, onları önemli kılan görüntüleri değil."

Buruşuk derinin altındaki meyve, konsantre edilmiş büyük miktarda enerji ve vitamin içeriyor. Buna karşılık taze meyveler kurutulmuş meyvelerin yanında oldukça sönük kalabiliyor. Özellikle Aralık ayında bolca bulunan hurma daha çok kış aylarında revaçta. Fakat artık durum değişti çünkü kurutulmuş meyveleri bütün bir yıl boyunca bulmak mümkün. Kaysıdan eriğe, incirden üzüme her türlü meyveyi kurutulmuş olarak bulabiliyoruz. Bunlar arasında özellikle sade olarak atıştırmak için en çok tercih edilen kuru meyve erik. Kurutulmuş erik ayrıca salatalarda ve etli yemeklerin yanında da iyi malzeme. Bunun dışında okulda, iş yerinde, okulda ve yolculuklarda yenebilecek ideal bir besin. Ne akıyor, ne de kokuyor. Kuru meyveler özellikle meyve sevenlerin tercihi çünkü onları ne yıkamak ne de kabuklarını soymak gerekiyor.Vitamin kokteyli Kuru meyvelerin yemeklerde veya sade olarak bu kadar çok tercih edilmeleri karşısında beslenme uzmanları tarafından yakından incelendi ve ilginç sonuçlar elde edildi. Buna göre kuru meyveler vücudumuzu öncellikle serbest radikaller karşı koruyorlar. ORAC analizine göre kuru meyvelerin antioxidan potansiyeli çok yüksek. Özellikle kuru üzüm ve yaban mersini ilk sıralarda yer alıyorlar.Kuru meyvelerin içerdiği diğer biyoaktif maddeler: Beta karoten, antioxidanlar arasında en etkili olanı. Beta karoten kalbi ve dolaşım sistemini serbest radikallere karşı korur. 100 gr kuru erik 140 Mikrogram beta karoten içerir. Kalyum vücudun su ve elektrolit seviyesini dengeliyor. Ayrıca kasların mineral gereksinimini karşılıyor.B1 ve B2 vitaminleri sinir sistemini düzenliyor.Kan yapımında demirin çok büyük bir fonksiyonu var.İkincil bitkisel maddeler meyvelerin özellikle kenar katmanlarında bulunur. Bunlar bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine, yaşlılık sürecinin yavaşlamasına ve serbest radikallere karşı savunmada etkili.Öneri: Kuru meyveleri yemeden önce onları bir miktar suda bekletin. (Ailem ve Ben Dergisi)

False