GeriKadın Sağlığı Parkinson da fizik tedavi ve rehabilitasyon
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Parkinson da fizik tedavi ve rehabilitasyon

Parkinson da fizik tedavi ve rehabilitasyon

"Parkinson hastalığı, beyinde dopamin salgılayan hücrelerin hasarı sonucu ortaya çıkan bir sinir sistemi hastalığıdır. Fakat bu hasarın neden ortaya çıktığı henüz bilinmemektedir. Daha çok orta ve ileri yaşlarda görülür."

İlk kez İngiliz doktor James Parkinson tarafından 1817 yılında titremeli felç olarak tanımlanmıştır. Parkinson, yavaş ve sinsi seyreden bir hastalıktır. Hastalığın tedavisi;1- İlaç tedavisi, 2-Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, 3-Cerrahi tedavi olmak üzere 3 ana başlık altında toplanabilir.

Parkinson hastalığında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonunun temel amacı hastalık sonrası oluşan özrü ortadan kaldırmak yada özrü en az düzeye indirmektir. Hastanın günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığını kazanması, yaşam kalitesinin ve fonksiyonelliğinin arttırılması amaçlanmalıdır. Parkinson hastalığında en sık görülen belirtiler; ellerde titreme, kas ve eklemlerde sertlikler(dişli-çark belirtisi), hareketlerde yavaşlama, yürüyüş bozuklukları, donma fenomeni, mırıldanır tarzda konuşma, maske yüz, öne eğik duruş pozisyonudur.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonda Parkinson un değerlendirilmesi: Normal Eklem Hareketlerinin Değerlendirilmesi, solunumun değerlendirilmesi, kas ve eklem sertliklerinin değerlendirilmesi(rijidite), hastanın duruş şekli(postürü), kas kısalıkları ve kuvveti, bağımsızlık seviyesi, yürüyüş ve denge değerlendirmesi, fonksiyonel değerlendirme testleri uygulanarak hastanın genel durumu hakkında geniş bilgiler elde edilir.

Bu değerlendirmeler ışığında hastanın eklem ve kas sertlikleri varsa manual tedavi teknikleri ve mobilizasyon teknikleri ile hastanın şikayetleri azaltılabilir, yürüyüş eğitimi ile yürüyüş düzeltilebilir, ağrısı varsa elektroterapi ajanları ile ağrıları azaltılabilir, denge ve koordinasyon geliştirilerek hastanın sık düşmesi önlenebilir, titremeler azaltılabilir, dirençli egzersizlerle kas kuvveti arttırılabilir, düzgün duruş postürü kazanılabilir, solunum egzersizleri ile solunum derinliği arttırılarak yorgunlukla mücadele edilebilir, bu uygulamalar doğrultusunda hastanın maksimum bağımsızlığı arttırılabilir ve korunabilir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonda Parkinson un çok yönlü değerlendirilmesi sonucunda hastanın şikayetleri de göz önünde bulundurularak uygun tedavi şekli belirlenir. Hastanın günlük yaşamdaki, meslek yaşamındaki ve sosyal yaşamdaki şikayetleri doğrultusunda bu alanlarda da gerekli düzenlemeler ve önerilerde bulunarak hastanın yaşam kalitesi maksimum düzeye çıkarılmalıdır. Hastanın fonksiyonelliğinin arttırılması ve korunması için uygun durumlarda hastaya yürüyüş, bisiklet, yüzme gibi sporlar önerilmelidir.

Parkinson hastalığının müzmin, ilerleyici ve tedavisiz iyileşmeyeceği bilinmelidir.Bu nedenle hastalığın; hasta, uzman hekimler, fizyoterapistler ve daha bir çok sağlık elemanı tarafından takip edilmesi gereken bir ekip çalışması gerektirdiği unutulmamalıdır.

MS hastalarında ki FTR uygulamalarıyla Türkiye’de ses getiren Dr.Bağrıaçık bu sefer Parkinson’lu hastalara da el attı.

Orthopaedia Center da sosyal güvencesi olmayan hastalardan ücret almaksızın sağlık güvencesi olan hastalardan ise katkı payı almaksızın hastalara FTR uygulaması yapılıyor

Orthopaedia center 212 -299 12 99

www.orthopaediadalmerkezi.com

False