GeriKadın Sağlığı Kalbiniz için doğru seçimler yapın!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kalbiniz için doğru seçimler yapın!

"İyi bir uyku, düzenli egzersiz, stresi az bir yaşam kalbinize iyi gelecektir."

Kalp sağlığınızın bir başka anahtarı daha var: Beslenme biçiminiz, besin seçimleriniz. Dengeli ve çeşitli beslenmek ilk adım olmalıdır. Kilo kontrolü ve ideal kiloya yakın bir kiloda kalmaksa ikinci adım. Özellikle kalp-damar hastalığı, kolesterol, trigliserid yüksekliği, şeker hastalığı ve hipertansiyonun sık görüldüğü bir aileden geliyorsanız yedikleriniz içtikleriniz daha çok önem kazanıyor. Besin gruplarına göre düzenlenmiş aşağıdaki liste, kalbiniz için daha iyi seçimler yapmanızda size yardımcı olabilir.Sebzelerİyi seçimler: Buharda veya fırında (tereyağı kullanmadan) pişirilen sebzeler, az miktarda zeytinyağında pişirilen sebze yemekleri (zeytinyağlılar), çiğ olarak yenen tüm sebzelerKötü seçimler: Kızartmalar (patlıcan, biber) veya tereyağı, margarin ile hazırlanan sebze yemekleri, krema sosu ile pişirilen sebzeler, bol yağ ile hazırlanmış her türlü sebzeMeyvelerİyi seçimler: Taze meyveler, kendi suyu ile konserve edilmiş meyveler, fırınlanmış meyve tatlıları, az yağlı meyveli tartlar, kuru meyvelerKötü seçimler: Tereyağı, kaymak veya krema ile servis edilen meyveler, şekerli şuruplar ile konserve edilen meyveler, yağ içeriği yüksek margarinlerle hazırlanmış meyveli yaş pastalarSüt ürünleriİyi seçimler: Az yağlı-yağsız süt, normal veya meyveli yoğurtlar, az yağlı peynirlerKötü seçimler: Tam yağlı süt, tam yağlı yoğurt, dondurma, tam yağlı peynirler, krem peynirYumurtaİyi seçimler: Yumurta beyazı, yumurta beyazı ile yapılan omletlerKötü seçimler: Yumurta sarısı, tam yumurta ile yapılan omletlerEkmek, makarna, patatesİyi seçimler: Kepekli, doğal (şeker ve yağ ilave edilmemiş) gevrekler, kepekli doğal köy ekmekleri (çavdar, yulaf, buğday), esmer pirinç, bulgurKötü seçimler: Börek, yağlı gözleme, kurabiye, baklava, kadayıf, beyaz ekmek, yağlı, şekerli tatlılar, yaş pastalar, bisküvilerEtlerİyi seçimler: Fırında, ızgara balıklar, derisi alınmış kanatlı hayvanlar, yağsız kırmızı etKötü seçimler: Kızartılmış balık, derisi ile kızartılan kanatlı hayvanlar, kırmızı etin görünen yağları, salam, pastırma, sosisYağlarİyi seçimler: Zeytinyağı, sıvı yağlar, kolesterolü azaltılmış margarinler, trans yağ asidi içermeyen tüp margarinlerKötü seçimler: Tereyağı, sert margarinler, yağlı salata sosları, kaymak, kuruyemişlerHürriyet / Osman Müftüoğlu

False