GeriKadın Sağlığı Kalbi olana kurban eti uyarısı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kalbi olana kurban eti uyarısı

"Kurban Bayramı'nda fazla tüketilen et önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor."

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilimdalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mustafa Aydın, kalp hastalarının Kurban Bayramı'nda az ve yağsız etleri tercih etmelerini tavsiye etti.Aman dikkat!Koroner kalp hastalığı olan veya bu konuda riskli kişilerde beslenmenin oldukça önem arzettiğini belirten Doç. Dr. Mustafa Aydın, ancak birçok hastanın bu konuda yeterince bilinçli davranmadığını söyledi. Kurban Bayramı'nda fazla tüketilen etin önemli sağlık sorunlarına yol açabildiğini vurgulayan Doç. Dr. Aydın, şunları söyledi:"Yüksek kolesterolü olan kalp hastalarının kırmızı eti ya hiç tüketmemeleri ya da çok az almaları gerekmekte. Ancak özellikle Kurban Bayramı gibi dönemlerde bu ölçü bazen kaçabilmektedir. Bu dönemde aşırı et tüketimi, bu hastalarda kanda kolesterol yükselmesinin yanında bazı sağlık sorunlarını da tetikleyebilmektedir. Yağlı ette doymuş yağlar fazla miktarda bulunmaktadır. Alınan yüksek miktarda et ilaveten tuzlu olarak tüketilmişse kalp damar hastalığı, diyabet ve hipertansiyonu olanlarda sorun oluşturmaktadır. Bu dönemlerde acil servislere birçok başvuru olmaktadır. Koroner kalp hastalığı olan diyabetik ya da hipertansif hastaların Kurban Bayramı'nda miktar olarak az ve özellikle yağsız etleri tercih etmeleri onların sağlığı açısından daha faydalı olacaktır."Sağlıklı olanlar da dikkat etmeliSadece kalp damar, hipertansiyon hastalarının değil, aynı zamanda sağlıklı olan herkesin bu dönemde sağlıklarını koruyabilmeleri için et tüketimini ölçülü olarak yapmalarında fayda bulunduğunu belirten Doç. Dr. Aydın, şöyle devam etti:"Anadolu'da yemek kültürünün içersinde kuyruk yağı kullanımı da yaygındır. Ancak et pişirilirken bu yağın kullanılmasının sakıncalarını da düşünmekte yarar bulunmakta. Türkiye'de malesef kalp damar hastalıkları diğer ülkelere göre oldukça yüksek görülmektedir. Bunun en büyük etkenlerinden bir tanesi de yemek alışkanlığının ete dayalı ve aşırı yağlı olmasıdır. Kurban Bayramı'nda kırmızı et tüketimi ile birlikte tuz kullanımının da arttığı bilinmektedir. Bu durum yüksek tansiyon hastaları için ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Alınan fazla tuz miktarı kan basıncında aşırı yükselmelere neden olur. Bu durumda beyin kanaması felç ve kalp krizi riski artmaktadır. Bu dönemde aşırı tatlı tüketimi de ayrı bir sorundur. Diyabet, kalp ve tansiyon hastalarının bunun da riskli olduğunu bilmeleri gerekir. Bu hastalar, tatlı alımını en az düzeye indirmeli, hafif olan sütlü tatlıları tüketmelidirler. Kalp, tansiyon ve diyabet hastalarının, her dönem olduğu gibi Kurban Bayramı süresinde de ilaçlarını aksatmamaları, fiziksel egzersizlerine devam etmeleri gerekmektedir."Durmuş Sevindik / DHA

False