GeriKadın Sağlığı Bu hastalık belirti vermeden ilerliyor!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bu hastalık belirti vermeden ilerliyor!

Bu hastalık belirti vermeden ilerliyor!

"Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen Glokom Türkiye’de yaklaşık 2 milyon kişiyi etkiliyor. Belirti vermeden ilerleyen bir hastalık olan glokom, tedavi edilmediği takdirde körlük ile sonuçlanabiliyor."

Halk arasında “karasu” veya “göz tansiyonu” olarak bilinen glokom, tedavi edilmediği takdirde görme kaybı ile sonuçlanabilen önemli bir göz hastalığı. Göz içi basıncı normalden yüksek olan kişilerde ortaya çıkan ve görme hücrelerinin kaybına neden olan glokom, her yaşta ortaya çıkabilmesine karşın 40 yaş üstündeki kişileri tehdit ediyor. Dünyada geri dönüşümsüz körlüğün ikinci nedeni olan glokomun görülme sıklığı yüzde 2 olarak belirtiliyor. Bu oran 40 yaş üstünde yüzde 5-6'ya kadar çıkıyor. Türkiye’de ise akraba evlilikleri nedeni ile bu oranın daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Son derece yaygın bir hastalık olmasına karşın Türk halkının glokom ile ilgili yeterli bilgi sahibi olmadığını söyleyen Türk Oftalmoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nevbahar Tamçelik, “Türkiye’de yaklaşık 1,5-2 milyon glokom hastası olduğu tahmin ediliyor. Ne yazık ki bu hastaların yaklaşık 400 bini düzenli tedavi alıyor” şeklinde konuştu. Glokomun ikinci önlenebilir körlük nedeni olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tamçelik, dünyada yaklaşık 70 milyon glokom hastası olduğunu dile getirdi. Glokom nedeni ile 7 milyon kişinin kör olduğunu ve bunların yarısından çoğunun iki gözünü de kaybettiğini belirten Prof. Dr. Tamçelik, “Erken tanı yöntemi ile gerekli önlemler alınmazsa 2020 yılında bu oranın yaklaşık 2 misline çıkması bekleniyor” dedi.

ERKEN TANI KURTARIYOR

Glokomun yol açabileceği körlükten, erken tanı ve tedavi ile korunmanın mümkün olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nevbahar Tamçelik, 40 yaşından sonra mutlaka yılda bir kez göz tansiyonunun ölçtürülmesi gerektiğine değindi.

Glokomun neden olduğu hasarın geri dönüşünün olmadığını, ancak düzenli tedavi ile göz tansiyonunun kontrol altında tutulabileceğini de hatırlatan Prof. Dr. Tamçelik, “Glokom yalnız göz hekimleri tarafından teşhis edilebilir. Bunun için göz tansiyonu ölçümü, görme siniri hasarının analizi, görme alanı testi ve kornea kalınlık ölçümü yapılmalıdır. Ancak sadece göz tansiyonu ölçümü ile glokom teşhisinin konmayacağının halkımız tarafından bilinmesi son derece önemlidir. Çünkü glokom demek sadece göz tansiyonu yüksekliği demek değildir. Beraberinde mutlaka tanı için ek muayene yöntemleri de yapılmalıdır. Hastalık kararını sadece göz hekimleri vermelidir” dedi.

AİLESİNDE GLOKOMLU OLANLAR DİKKAT

Birinci derece akrabalarında glokom hikâyesi olanların yüksek risk taşıdığını dile getiren Prof. Dr. Tamçelik, “Bu kişilerin gözlerinde herhangi bir problem olmasa bile erken tanı açısından düzenli olarak göz kontrollerini yaptırmaları gerekmektedir. Çünkü bu bireylerde glokom gelişme riski ailesinde glokom öyküsü olmayanlara göre on kat daha fazladır” dedi. Prof. Dr. Tamçelik, diyabetli hastalarda glokom gelişme riskinin, normal bireylere göre üç kat daha fazla olduğunu sözlerine ekledi.

Ayrıca yüksek miyop veya hipermetrop kusuru olanların, göz yaralanması geçirenlerin, kortizonlu ilaç kullananların, şeker ve migren hastalarının glokom riski altında olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tamçelik, uzun süreli kortizon tedavisi ve sigara kullanımının risk faktörleri ile bir araya geldiğinde glokom riskini daha da arttırdığını belirtti.

.

False