GeriKadın Sağlığı Besinlerdeki E Vitamini Parkinson Hastalığını Önlüyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Besinlerdeki E Vitamini Parkinson Hastalığını Önlüyor

"Son yapılan bir araştırmaya göre, beslenmede alınan E vitamini miktarını artırmak Parkinson hastalığına yakalanma riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir."

Önceki araştırmalar bu dejeneratif beyin rahatsızlığının, hücrelerde oksijenin enerjiye çevrildiği süreç olan oksidasyona bağlı olarak meydana gelebilecek hasara bağlı olabileceğini ortaya koymuştu.E ve C vitaminlerinin yanısıra karotenoidlerin oksidasyonla oluşan ve hasara yol açan serbest radikal partiküllerini silip süpürdüğü biliniyor.ABD'nin üç merkezinden araştırmacılar anti-oksidan olarak bilinen maddelerin kullanımının Parkinson hastalığının ortaya çıkmasını önlemede olumlu bir etkisi olup olmadığını deneylerle araştırdılar. Elde ettikleri sonuçlara göre beslenmede E vitaminine ağırlık vermenin hastalığı önleyici etkisi olabilir. Araştırma başkanı Shumin Zhang 'E ve C vitaminlerinin veya multivitaminlerin kullanılmasının Parkinson riskini azalttığına dair herhangi bir kanıt bulmuş değiliz.' diye konuştu. Zhang ve Harvard Tıp Fakültesi'nden meslektaşlarının bulguları Neurology dergisinin 22 Ekim sayısında yayınlandı.E vitamini açısından zengin besinlerin arasında:·Kuruyemişler, özellikle de badem, fındık ve ayçiçeği çekirdeği·Fıstık ezmesi·Buday tohumu·Pazı, lahana, ıspanak, hardal bitkisi ve şalgam gibi yeşil yapraklı sebzeler·Balkabağı·Ciğer, tavuk ve hindi de dahil olmak üzere bazı et türleri·Deniz tarağı, midye, istirdye, karides ve somon gibi deniz ürünleri bulunuyor.

False