GeriKadın Sağlığı Bebe bisküvileri kansere mi neden oluyor?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebe bisküvileri kansere mi neden oluyor?

"Sağlık Bakanlığı, bebe bisküvilerini, "kanserojen madde içerme ihtimali" nedeniyle incelemeye aldı."

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Tuncer, bebe bisküvilerinde, "kanserojen madde içerme ihtimali" bulunduğunu açıkladı. Kanserin en önemli nedenlerinden sayılan beslenmenin kontrol altına alınmasının, kanser riskini azaltmanın en önemli ve kolay yollarından biri olduğunu vurgulayan Tuncer, besinlerde bulunan kanserojen maddelere dikkat çekti. Özellikle, yapılış tarzı nedeniyle bebe bisküvilerinin kanserojen madde içerdiğini söyleyen Tuncer, piyasada bulunan bebe bisküvilerinin şu anda Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı'nda incelendiğini kaydetti. Yağ içeren maddenin fırınlanmasında hata olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Tuncer, çok yüksek ısılarda kavrulan yağların, "akrilamid" denilen bir kanserojen maddeyi ortaya çıkardığını söyledi. Bebe bisküvilerinin de fırınlanması nedeniyle yüksek ısıya maruz kaldığını ve bu maddenin ortaya çıktığını söyleyen Tuncer, bunun özellikle bebek yaşlarda alınmasının çok tehlikeli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Tuncer, "Özellikle dışı çok kavrulmuş, yağlı yiyecekler, patates kızartmaları, ateşte pişmiş etler, çifte kavrulmuş bisküviler bunlar hep kanserojen içeriyor" dedi. Bebeklere, bisküvinin yerini tutacak yeni beslenme türlerinin belirlenmesi için çalışıldığını belirten Prof. Dr. Tuncer, bebeklerin bisküvi yemeleriyle ilgili şu anda herhangi bir olumsuz vakaya rastlamadıklarını, ancak vaka olmadan önlem almak zorunda olduklarını söyledi.Analiz sonuçlarına göre yasaklanacakRefik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı'nda analizlerin devam ettiğini anlatan Tuncer, "Analizlerde sağlık açısından ciddi boyutta kanserojen çıkarsa bisküviler yasaklanacak veya pişirme sistemleri değiştirilecek. Daha az ısıda hidrolize edilerek, düşük ısılarda, kavrulmadan pişirilmesi sağlanacak, yağ oranı azaltılacak" diye konuştu. Bilinçli beslenmek ve kanserden korunmak için sebze-meyve tüketilmesini, etlerin ateşte kızartılması yerine haşlama şeklinde pişirilmesini öneren Tuncer, kebap türlerinden de uzak durulmasını istedi.AKRİLAMİD nedir? Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), her yetişkin insanın kilo başına günde bir miligram akrilamid (acrylamid) almasının tehlikeli olmadığını açıkladı. 1994 yılından beri beslenme uzmanlarınca kansere yol açan maddeler arasında sayılan akrilamid, plastik yapımında kullanılan yapı taşlarından. Bu yapı taşı, aşırı ısıda pişirilen, kızartılan, kavrulan besin maddelerinde görülüyor. Bu madde, hayvanlarda genetik yapıyı bozup, kansere ve sinir zedelenmesine neden oluyor. DSÖ'ye göre, önce İsveç'te, ardından Norveç, İsviçre, İngiltere ve Amerika'da yapılan araştırmalarda, akrilamid cips, patates kızartması, kurabiye, tahıl ve ekmek gibi bazı nişastalı besinlerde görüldü. Patates kızartması, cips, ekmek ve işlenen tahıllar gibi besinlerdeki akrilamid maddesi 120 derecenin üstünde pişirildiğinde ortaya çıkıyor.

False