GeriKadın Sağlığı Zayıflarken gözünüze dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Zayıflarken gözünüze dikkat!

"Hızla zayıflamak için başvurulan ilaçlar birçok yan etkiye sahip. Bu ilaçları doktor kontrolünde kullanmazsanız körlüğe varabilecek sorunlarla karşılaşabilirsiniz."

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Özçetin, "Hızla zayıflamak için ilaçlara başvuruyorlar. Prospektüsleri okunmadan ve doktor gözetiminde kullanılmadığı için bir süre sonra ilaçların yan etkileri başlıyor." dedi.

Doktora danışın

Sistemik olarak uzun süre kullanılan romatizma ve kortizon gibi ilaçların da gözlere yan etki yaptığını dile getiren Özçetin, "Bu ilaçlar doktor kontrolünde kullanıldığı için ilgili doktorlar hastaları bize yönlendirirler. Ama zayıflama ilaçlarının genellikle doktora gidilmeden kullanılması nedeniyle hastalar ilacın yan etkilerinden haberdar olmuyor." dedi.

Tokluk hissi yaratıyor

Özçetin, zayıflama ilaçlarından bazılarının beyindeki sinir hücreleri arasında taşıma görevi gören hormonları etkileyerek tokluk hissi yarattığına da dikkat çekti:

"Bu ilaçlar, yapıları gereği kol tansiyonu ve nabız sayısını artırarak tokluk hissi yaratırlar. Kol tansiyonu ve nabız sayısı arttığında da göze gelen kan miktarı ve göz sıvısı artar.

Göz bunu tolere edemezse, göz tansiyonunu yükseltir. Göz tansiyonu yükseldiğinde ise bir süre sonra göz hücreleri etkilenerek ölür. Bunu hastaların kendilerinin anlaması mümkün değil.

Göz tansiyonu (glokom) başlangıçta anlaşılmaz. Ancak hücrelerin yüzde 40'ı öldüğünde saptanabilir. Bu arada, geçen süre de 5-8 senedir. Çok hassas aletler var, ancak onunla anlaşılıyor.

Bu aletle hem göz tansiyonunu hem de göze gelen kan miktarını ölçebiliyoruz. Bu da erken tanı şansını artırıyor. Bu ilaçlarda ise bu süreç hızlanıyor. Hücreler öldüğünde geri dönüş yoktur. Zayıflatıcı ilaçlar mutlaka göz doktoru kontrolünde kullanılmalı."

False