GeriKadın Sağlığı Yazın susuz kalmayın!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yazın susuz kalmayın!

"Su, yediğimiz yiyeceklerin sindirimine yardımcı olur, vücut ısımızın kontrolünü sağlar, metabolizmadaki atıkları uzaklaştırır. Tüm bu faydalı etkilerinin yanında yaz aylarında su tüketimi daha da önem kazanır."

Bebeklikte vücudun %70'i su iken, yetişkinliğe ulaşıldığında bu oran yaklaşık %60'a düşer. İnsan, aç kaldığında vücudundaki depoları kullanarak günlerce yaşayabilir ancak susuz birkaç günden fazla yaşayamaz.

Su, yediğimiz yiyeceklerin sindirimine yardımcı olur, vücut ısımızın kontrolünü sağlar, metabolizmadaki atıkları uzaklaştırır. Tüm bu faydalı etkilerinin yanında yaz aylarında su tüketimi daha da önem kazanır.

İdrarla, dışkıyla atılan suya ilave olarak vücut ısısının artmasıyla daha çok terleme oluşur; bu da atılan suyun miktarını artırır. Su tüketiminin diğer bir faydası da kaybedilen sıvının yerine konmasıdır. Eğer kaybedilen bu sıvı yerine konmazsa, vücutta dehidratasyon denen elektrolit ve sıvı kaybı başlar. Bu durum sağlığı önemli derecede bozar.

Sıvı ihtiyacımız ne kadardır?

Vücutta normal koşullarda idrarla, terle, solunumla ve dışkıyla günde yaklaşık 2,5 litre sıvı kaybı olur. Vücuttan atılan sıvıyı yerine koyabilmek için günde 2,5 litre yani 8-10 bardak suya veya su içeren gıdalara ihtiyaç duyulur. Bu nedenle su içmek için susama hissini beklemek yerine su tüketimini alışkanlık haline getirip, gün boyu sık sık su içmek gerekir. Sıcaklık artığında, enfeksiyon durumlarında ve diüretik ilaçlar kullanıldığında vücutta sıvı atımı çoğalır. Böylece sıvı ihtiyacı daha da artar.

Suyun yerine geçebilecek sıvılar nelerdir?

Çay ve kahve gibi kafeinli içecekler ve bazı bitki çayları, diüretik etki göstererek idrar atımını artırır. Bu nedenle bu içeceklerle aldığımız suyu neredeyse atmış oluruz. Yani çay ve kahve tüketerek yeterli sıvıyı sağlamış olmayız. Çay ve kahve yerine, yaz aylarında taze meyve suları, ayran, süt gibi içecekler ile taze meyveler sıvı ihtiyacımızı karşılamada daha çok destek olur. Meyve suları tüketilirken, hazır meyve suları yerine taze olanları tercih etmek hem daha az şeker (dolayısıyla daha az kalori) almamızı hem de taze meyvelerin C vitamininden yararlanmamızı sağlar. Ancak taze meyvelerin suyu sıkılırken hemen tüketilmesine dikkat etmek gerekir yoksa vitamini azalır. Ayran ise hem kalsiyum açısından zengin hem de protein içeren bir içecek olarak yaz aylarında sıvı ihtiyacımızı karşılamada iyi bir seçenektir.

Suyun zayıflamaya etkisi nedir?

Suyun zayıflama diyetlerinde en önemli etkilerinden biri açlık hissini azaltmasıdır. Bununla birlikte vücutta yağ kaybedilirken oluşan artık ürünlerin vücuttan atılması suyla sağlanır. İhtiyacımız kadar su içmezsek, vücutta su birikir ve ödem oluşur. Bunu önlemenin en iyi yolu, vücutta kaybedilen suyu yerine koymaktır. Yeterli su tüketimi vücutta kilo kaybına bağlı deri sarkmalarını da önlemede yardımcı olur ayrıca kabızlığı da önler.

İçilen suyun sıcaklığı kilo kaybını nasıl etkiler?

Suyun sıcak olarak içilmesi, midede daha uzun süre kalarak şişkinlik yapmasına neden olur. Sıcak suyun mideyi terk etmesi soğuk suya göre daha geçtir. Kaybolan sıvının yerine konabilmesi için sıcak havalarda içtiğimiz su, soğuk veya oda ısısında olmalıdır. Ayrıca egzersiz yaparken içilen suyun da sıcak olmamasını sağlamak gerekir.

False