GeriKadın Sağlığı Yaz sıcaklarına dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yaz sıcaklarına dikkat!

"Yaz mevsimi ile artış gösteren hava sıcaklıkları, ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıklara dahi yol açabiliyor. Uzmanlar bu rahatsızlıklara karşı, su ve tuz kaybının giderilmesi, alkol kullanılmaması gibi önerilerde bulunuyor."

Türkiye Kızılay Derneği, İlkyardım Eğitim Kaynak Kitabı'nda sıcak etkisi ile vücutta oluşabilecek bozukluklara yer verdi. Kitapta yer alan bilgilere göre, yüksek ısı, vücut iç sıcaklığının 37 derecenin üstüne çıkması şeklinde tanımlanıyor. Vücut, ısısında ufak bir yükselmeyi kaldırabiliyor ancak yükselme devamlı olursa bir takım olumsuz belirti ve bulgular ortaya çıkmaya başlıyor.

Bu belirtiler ilk başta hafif bir dengesizlikle başlayıp, giderek bilinç kaybı ve ölümlere dahi yol açabiliyor. Bu belirtiler; "Adale krampları, güçsüzlük, yorgunluk, baş dönmesi, davranış bozukluğu, solgun ve sıcak deri, bol bol terleme, ileri safhalarda azalma, mide bulantısı ve kusma,
mide krampları, bilinç kaybı, hızlı nabız, hayal görme ve sayıklama" şeklinde sıralanıyor:

Isı etkisiyle oluşan rahatsızlıklar ise şöyle: ".Sıcaktan bayılma: Bacak ve kollara giden kan miktarındaki artış sonucunda çok önemli olmayan ve kısa süreli bilinç kayıplarıdır. Genellikle kısa süreli uzanmayla kişi kendine gelir ve iyileşir.

.Sıcak nedeniyle kramplar: Kuvvetli bir fiziksel faaliyet ardından çok miktarda terlemeyle (sıvı ve elektrot kaybı) ortaya çıkan kaslarda ağrılı spazmlardır. Uzanarak ve kaybedilen sıvının yerine konmasıyla kramplar yok olur.

.Başa güneş geçmesi: Başın güneş ışınlarına direkt olarak maruz kalmasından kaynaklanır.

.Güneş çarpması: Yüksek derecede ısının havadaki yüksek nem oranıyla birleşmesi sonucunda organizmanın ısı ayarlayıcı sistemlerinde bozulma olması sonucu, vücut ısısını ayarlayamaz hale geliyor."

Isı bozukluklarında yapılması gerekenler ise şöyle sıralanıyor:

.Ciddiyet boyutunun iyi belirlenmesi ve her bir
belirti ve bulguya uygun önlemlerin alınması gereklidir.

.Hasta serin, havadar bir yere alınır, üstündeki
giysileri mümkün olduğu kadar çıkarılır, hatta tamamen soyulur.

.Hastanın bilinci yerinde ise el ve ayakları yükseğe kaldırılarak sırt üstü yatırılır. Eğer kusma varsa yan yatırılır.

.Su ve tuz kaybının giderilmesi gerekir. Bunun için hastanın bilinci yerinde ise ve mide bulantısı yoksa, 1 litre suya 2 kaşık tuz yarım kaşık karbonat karışımı veya herhangi bir maden suyunu içirmek gerekir.

.Alkollü içecekler verilmemelidir.

.Hastaya ılık suyla banyo yaptırılır.

False