GeriKadın Sağlığı Varis kadınlarda erkeklere oranla dört kat daha fazla
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Varis kadınlarda erkeklere oranla dört kat daha fazla

"Varis erkeklerden daha çok kadınların başına gelen bir dert. Kadınlarda erkeklere oranla dört kat daha fazla görülüyor. Kalıtım, ayakta çok durmak ve gebelik varis vakalarında risk faktörleri olarak ortaya çıkıyor."

Varis, vücudumuzda bulunan toplar damarların çeşitli nedenlerden dolayı genişlemesiyle meydana geliyor. Daha ilkokul yıllarında kabaca öğrenmiştik; kan, kalpten, atardamarlarla gönderilir. Daha sonra toplardamarlar yardımıyla yeniden kalbe döner. Yer çekimi kanın toplardamarlardan yukarı çıkmasını zorlaştırıyor. Toplardamarlarda bulunan kapakçıkların dejenerasyonu sonucunda varis adı verilen rahatsızlık meydana geliyor. Tıpta varis, vücudun herhangi bir yerinde toplardamarların genişlemesi için kullanılıyor. Ancak varis terimi daha çok bacaklardaki genişlemiş toplardamarlar için kullanılıyor.

Varisler deri üzerinde mor renkli, düzensiz kabartılar olarak görülür. Bacaklarda şişlik, ağrı, yorgunluk, gece krampları ve karıncalanma olur. Kadınlarda adetler sırasında ağrı ve şişlik artar. Varisler çok ayakta duran kişilerde, kilolu olanlarda ve gebelerde sık görülür.
Yaşlılarda gençlerden daha sıktır. Kalıtım da önemli bir faktördür. Birinci dereceden yakınlarında varis olanlarda daha çok görülüyor.

Tedavisi

En yaygın tedavi varis çorabı giymektir. Ekstra basınç uygulamak, baldırın kalbe kanı geri pompalama fonksiyonunu artırıyor. Ayrıca problemin ilerlemesini de engelliyor. Gebeler, ilerlemiş yaş ve hastalık nedeniyle ameliyat olamayan kişiler için de tek çözüm yolu.

Varisi önlemek için de, tedavisi için de doğru beslenme ve egzersiz şart. İlerlemiş vakalarda başka çözüm yolları da var:

Ameliyat

Damarlarda kapakçıklar bozulmuş ise damarların cerrahi olarak iptali gereklidir. Bu sistemler normal olup sorun yan dal varisi ise bunlar da cerrahi olarak çıkarılır.

Skleroterapi

Küçük varisler skleroterapi denilen damar duvarını bozup damarın kapanmasını sağlayan ilaçların enjeksiyonu ile tedavi edilebilir. Skleroterapinin bazen hafif leke kalması dışında bir yan etkisi yoktur. Damarların yaygınlığına göre ortalama 4-5 seansta tedavi sağlanır. Çok ince, örümcek şeklindeki damarlar dışında bu yöntemle başarı oranı çok yüksektir.

Lazer

Genellikle kılcal varislerin tedavisinde kullanılıyor. Lazer enerjisi ile bu çok ince damarlar içlerindeki kan pıhtılaştırılarak yok ediliyor. Genellikle tek başına lazer tedavisi yeterli olmuyor. Mutlaka bunları besleyen daha büyük çaplı damarlar skleroterapi ile yok edilmesi gerekiyor. Bu nedenle varis tedavinin planlanması mutlaka bir cerrahın denetiminde olmalı.

Varisiniz varsa nelere dikkat etmelisiniz?

- Uzun süre ayakta durmayın ya da aralıksız uzun süre oturmayın. Ayrıca uzun süre bacak bacak üzerine atarak oturmamaya çalışın.

- Yüksek topuklu dar ayakkabı giymeyin.

- Düzenli ayak ve bacak jimnastiği yapın.

- Dinlenirken bacaklarınızı yukarı kaldırın, yatarken mümkünse bacaklarınızın altına bir yastık koyun.

- Şişmanlıktan ve kabızlıktan kaçının.

- Bacaklarınıza her gün orta sıcaklıkta basınçlı suyu ayağınızdan yukarı doğru yavaşça çıkararak uygulayın.

- Sıcak suyla banyo yapmayın.

False