GeriKadın Sağlığı Türkler artık sağlıklı besleniyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Türkler artık sağlıklı besleniyor

"2005 verilerine göre, kırmızı et ve katı yağ Türk mutfağına daha az giriyor."

Türkiye'nin tüketim alışkanlıkları değişiyor. 2005 yılı verilerine göre, temel gıda maddelerinden kırmızı et, margarin ve tozşekerin kişi başına yıllık tüketimi azalırken, pirinç, makarna, kümes hayvanı eti, yumurta ve yoğurt tüketimi arttı. Ekmek ise beslenmedeki ağırlığını koruyor.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı Tarımsal Ekonomi ve Araştırma Enstitüsü (TEAE), Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Hane Halkı Tüketim Harcaması anket sonuçlarını kullanarak temel gıda ürünlerinde kişi başına düşen yıllık tüketim miktarlarını ve gıda harcaması içindeki paylarını hesapladı.Kira harcaması, gıdayı geçtiAraştırmada, tüketim harcamaları içinde gıda harcamalarının payının mutlak olarak artmasına karşın, oransal olarak gerilediği kaydedildi. 1990'lara kadar toplam harcamalar içinde ilk sırayı alan gıda harcamalarının, yerini kira-konut harcamalarına bıraktığı, 2005 yılı itibariyle gıda harcamalarının toplam hane halkı harcamaları içindeki payının yüzde 24.9 düzeyinde gerçekleştiği bildirildi.Diğer taraftan, kişi başına et süt, yumurta tüketiminin, gelişmiş ülke ortalamalarının altında olduğu bilgisi ise değerlendirmede yer almadı.

False