GeriKadın Sağlığı Sonbahar Hüzün Mevsimi Olmasın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sonbahar Hüzün Mevsimi Olmasın

"Sarı rengin egemen olduğu sonbahar mevsiminin "hüzün mevsimi" olduğu belirtiliyor. Uzmanlara göre, ölümü, ayrılığı sonları çağrıştıran bu mevsimde depresyon (ruhsal çöküntü) görülme sıklığı artıyor."

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada, mani ve depresyon gibi bazı psikiyatristik rahatsızlıkların mevsim dönümlerinden çok fazla etkilendiğini bildirdi. İlkbahar/yaz geçişlerinde duygularda coşkulanım yaşanırken, sonbahar kış geçişlerinde ise depresif duyguların yoğunlaştığı bildiriliyor. "Çünkü sonbaharın hüzünlü tablosu ölümleri, sonları anımsatıyor" diyen uzmanlar, bu dönemde yaşanabilen psikolojik ve fizyolojik değişimleri de şu şekilde sıralıyorlar:

* Kişilerde mutsuzluk ve hüzün duyguları kendini gösteriyor. Uyku alanında ciddi sorunlar yaşanabiliyor. Uyku uyuyamama veya aşırı uyku hali kendini gösteriyor. Kişi erken uyuduğu halde ertesine güne yorgun başlayabiliyor.

* Yemek yiyememe, diyet yapmadığı halde aşırı kilo alıp verme, enerji azalması, halsizlik, cinsel isteksizlik gibi sorunlar yaşanabiliyor.

* Kişi kendini değersiz hissedebiliyor, ölüm duyguları yoğunlaşabiliyor.

* İş/güç yapmada isteksizlik ortaya çıkıyor. Konsantrasyon bozukluğu meydana geliyor.
Kişi dikkatini toplayamıyor. Eğer ticaret erbabı ise işlerinde bozulma meydana gelebiliyor.

Sonbahar döneminde pek çok insanda bu tür sorunların yaşanabileceğine dikkat çeken uzmanlar, depresyon tanısı koyabilmek için bu belirtilerden önemli bir kısmının (en az beşinin) iki hafta süreyle yaşanması gerektiğini vurguluyorlar.

Uzmanlar ayrıca hüzün mevsimini sorunsuz atlatabilmek için şu önerilerde bulunuyorlar:

* Uyku düzeni ile ilgili uğraş verilmeli, uyku saatleri geçiştirilmemelidir. Kaliteli bir uyku uyunmalıdır. İyi bir uyku için nemli, gürültülü, fazla sıcak veya soğuk olmayan bir yatak odası tercih edilmelidir. Çünkü sık sık bölünen uyku vücudun yeterince dinlenmesine yardımcı olmaz.

* Çalışma yaşamı fazla zorlanmamalıdır.

* Depresyou tetikleyebildiği için alkolden uzak durulmalıdır.

* Düzenli beslenmeye özen göstermelidir.

* Günlük yaşamda aydınlık ve ferah mekanlar seçilmelidir.

False