GeriKadın Sağlığı Şişmanlığın yeni düşmanı aşı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Şişmanlığın yeni düşmanı aşı

"Şişmanlık ya da aşırı zayıflık son yıllarda sadece estetik bir sorun olmaktan çıktı."

Fazla kilolara karşı savaş sürüyor. Araştırmalarına son 20 yılda hız veren bilim adamları, şimdi de fareler üzerinde bir aşı denemeye başladı. Aynı oranda beslendikleri halde kilo verdikleri gözlenen hayvanlar bir umut ışığı olsa da bu aşının insanlarda kullanılabilmesi için daha uzun bir zamana ihtiyaç var.

Şişmanlık ya da aşırı zayıflık son yıllarda sadece estetik bir sorun olmaktan çıktı. Çünkü enfarktüs, kanser ve diabetle başlayıp, artrit ve depresyona varan çeşitli hastalıklara sebep olmaları, bilim adamlarını daha geniş platformlarda çalışmaya itiyor.

Araştırmalar, ABD'de aşırı kilolu gençlerin 1980 yılından bu yana üç kat arttığını ortaya koydu. Çin'de de okul öncesi çocuklardaki şişmanlık, geçmiş yıllara oranla tam 8 kat artmış durumda. Son 20 yılda, fazla kilolarla savaşta gelinen noktanın ise neredeyse devrim niteliği taşıdığı söylenebilir.

Açlık hormonu "Ghrelin" ne kadar etkili?

Birçoğu hálá geliştirilen ya da pazara sunulan zayıflama hapları, çözümün bir ayağı belki de. Diğeri ise etkileyici rakamlara ulaşan yağ metabolizmasıyla ilgili detaylar... Bu detaylardan biri, 7 yıl önce keşfedilen ve midede üretilen açlık hormonu "Ghrelin"le ilgili...

Amerikalı ve Japon bilim adamlarının tehlike oluşturan şişmanlığa karşı başlattıkları cüretkar savaşta, en büyük silahlarından biri işte bu hormon. Bilim adamlarının son dönemde yaptıkları, fazla yağın vücutta depolanmamasını, iştahın azalmasını ve yağ yakımının artmasını sağlamak, aynı zamanda enerji kullanımını da hızlandırmak. Ghrelin hormonu bu araştırmaların ilk ayağı.

Vücut ağırlığı ve yağ oranı düşüyor

Ghrelin, belirgin bir şekilde yağ çevrimlerinin olduğu bölgeyi hedef alıyor. California-La Jolla'da bulunan The Scripps Research Institute araştırmacıları, açlık hormonundan aldıkları birbirinden farklı üç küçük parçayı fareler üzerinde bir taşıyıcı proteinle birleştirdiler. Ghrelin parçasını kana karıştırarak hormona karşı bir bağışıklık reaksiyonu oluşturdular.

İlk belirlemelerde vaksin enjekte edilmiş farelerde antikorlar oluştuğunu gözlediler. Ve aynı oranda beslendikleri halde hayvanların vücut ağırlıklarının azaldığını, özellikle yağ oranlarının düştüğünü gördüler.

FDA'in online yayını "Proceedings"de yayınlanan bir makalede, şu an araştırmaların yoğun olarak devam ettiği, ancak farelerden daha karmaşık bir kilo alıp verme sürecine sahip insanların enerji ve yağ zengini bağışıklık sisteminin böyle bir aşıdan nasıl etkileneceğinin henüz belirgin olmadığı belirtildi.

Şişmanlığa karşı en iyi yöntem; diyet ve egzersiz

Obezite özellikle ABD'de çok arttığı için son yıllarda bununla ilgili araştırmalar da hız kazanmış durumda. Aslında bu tür araştırmalar tüm dünyada henüz çok erken aşamada. Çünkü henüz elimizde efektif sonuçlar bulunmuyor. Eğer kişide bir hastalık bulunmuyor ise şişmanlığı ortadan kaldırmada önerilecek yöntemler diyet ve egzersiz... Eğer diyetle baş edilemiyorsa, bu durumda cerrahi uygulamalar öne çıkabiliyor. Bana göre şimdilik bildiklerimizden vazgeçmeyelim. Bu tarz araştırmalar insanlar üzerinde kullanılmaya başlandıktan itibaren de en az 5-10 yıl geçmesi gerekiyor. Çalışmalar sürüyor, ancak kilo almayı önlerken vücudun diğer metabolizmalarını bozma olasılıkları da olabilir.

False