Mahmure

Sağlık

Diyet & Fitness

Sağlık iksiri kurubaklagiller...

Sağlık iksiri kurubaklagiller...

Türk mutfağının vazgeçilmezleri kurubaklagillerin sağlık açısından faydaları saymakla bitmez.

Kurubaklagiller bitkisel protein kaynakları olmakla birlikte, 100 gr.'ında 20-25 gr. protein, 5 gr. posa (sağlıklı bir bireyin her gün 20-35 gr. posaya ihtiyacı var) içerir. Ayrıca kolesterol içerikleri sıfır.

Kalsiyum, demir, çinko, manganez, bakır mineralleriyle B vitaminlerinden tiamin, riboflavin, niasin, folik asit ve E vitamini bakımından zengin.

Baklagiller, esansiyel bir aminoasit olan metiyoninden düşüktür, bu nedenle tahıllarla pişirilmesi protein kalitesini artırır. Bu, özellikle vejetaryenler için önemli. Ve pişirilirken içine et ilave edilmesi protein kalitesini yükseltir.

Kurubaklagil yemekleri, C vitamini kaynaklarıyla tüketildiklerinde de demirin vücuttaki kullanımı artar. Kuru baklagiller, bitkisel proteinin yanı sıra karbonhidrat ve posa da içerir. Tanelerin dış kısmında posa, iç kısmında nişasta bulunur.

En doğru pişirme yöntemi ne?

Geleneksel yöntem: Baklagiller, su dolu bir tencerede veya kapta, akşamdan oda sıcaklığındaki suda ıslatılabilir. Amaç, pişirme süresini azaltmak. Çabuk yöntem: Zamanınız azsa kaynar suyun içinde 1-3 saat (çeşidine göre değişir) bekletilebilir. Pişirmenin birkaç saat öncesinde ıslatılmaya ihtiyaç duyan çoğu kurubaklagilin aksine, mercimeği ıslatmaya gerek yok.

Lezzeti artırın

Baklagiller, genellikle yuvarlak, yassı tohumlardır. Sarı, kırmızı, yeşil, beyaz-krem, kahverengi, siyah gibi farklı renklerde bulunabilirler. Kahverengi baklagiller, çorba ve türlülere çok yakışır. Yeşil baklagillerse salatalarla iyi gider. Baklagiller; havuç, soğan, patates, pırasa ve sarımsak gibi sebzelerle kekik, kimyon, nane, köri gibi farklı baharatlarla pişirilebilir.

Sofranıza dahil edin

Kuru baklagiller; çorbalarda, ana yemeklerde, pilavlarda, salatalarda, garnitürlerde ve tatlılarda kullanılabiliyor.

Spagetti sosu yapabilir, vejetaryan burgerler hazırlayabilir, püre haline getirilip sebzelere ya da sandviçlere dip sos olarak kullanabilirsiniz.

NOHUTLU MERCiMEK SALATASI

Malzemeler:

1 çay bardağı yeşil mercimek, yarım çay bardağı nohut, taze veya kurutulmuş domates, 1 küçük boy kuru soğan, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, kuru nane, kekik, limon, nar ekşisi. Yeşil mercimek ve nohutu haşlayıp soğutun. Üzerine, domates ve ince kıyılmış soğanı ilave edin. Zeytinyağı, limon, nar ekşisi, kekik ve naneyi karıştırıp salataya ekleyin.

2293
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.